Šta kad je dijete probirljivo u ishrani

Nije baš realno da očekujete da vaše dijete jede baš sve što servirate ispred njega. Za djecu je i normalno da budu probirljivi kad je hrana u pitanju. Neka djeca odbijaju svaku novu hranu, a neka, s druge strane, poslije nekog perioda počnu da odbijaju hranu koju su do tada obožavali.
Šta kad je dijete probirljivo u ishrani

Probirljivost u hrani je način na koji djeca izražavaju svoju nezavisnost i često se ne odnosi samo na vrstu hrane. Zato, ako primoravate dijete da jede nešto što odbija, rizikujete da dobijete potpuno negativno ponašanje i da dijete i ubuduce daje veliki otpor prema toj hrani.

Umjesto da svaki dan vodite borbu sa djetetom da jede serviranu hranu, pokušajte što smirenije da ga navedete da jede.

 1. Uključite dijete u kupovinu i spremanje hrane. Kada ste u supermarketu, pustite da dijete izabere povrće i voće, tako da će željeti da proba baš ono što je ono izabralo, a vi servirali na stolu. Isto tako, uključite ga u samu pripremu jela i to dok sjeckate povrće, napravite pauzu nekoliko puta i dajte djetetu da skupi povrće sa daske za sječenje i stavi ga u zdjelu. Ili, dajte mu da prije sječenje opere plodove.  Kuhinja je odlično mjesto gdje djeca mogu doći u kontakt sa povrćem ii plodovima, za koje inače ne bi bili zainteresovani.
 2. Dajte djetetu više opcija. Servirajte različitu hranu za svaki obrok.  Što dijete češće dolazi u kontakt sa odredjenom hranom, veća je vjerovatnoća da je jesti. Na početku obroka servirajte na sto svježu salatu ili zdjelu povrća, jer je dijete tada najgladnije, pa će vjerovatno doći u iskušenje da to i proba.
 3. Nudite djetetu jednu po jednu novu hranu. Umjesto da poslužite više novih jela, poslužite djetetovo omiljeno i uz to stavite na sto nešto novo.  Ali, nemojte mnogo da ističete novu hranu, nego je samo poslužite bez najave. Kada “usput” uoči nešto novo, vjerovatno će biti zaineterovano da proba. Ali, imajte na umu da će djeca radije da jedu nešto što im je poznato i za šta sa sigurnošću ynaju da je ukusno, nego da se upuštaju u avanturu isprobavanja nečeg novog. Zato, samo budite strpljivi.
 4. Nemojte da pridajete veliki značaj dezertu. Ako djetetu postavljate uslove tipa: “Ako pojedeš sve iz tanjira, možeš da jedeš čokoladu”, vi mu poseban akcenat stavljate upravo na dezert u odnosu na drugu hranu i od dezerta pravite jedan vid nagrade. Na taj način vašem djetetu pokazujete da je dezert ipak nešto najukusnije i nešto što svi žele više od bilo koje druge hrane.
 5. Uklonite sve što djetetu odvlači pažnju. Dok ste za stolom, isključite televizor, zabranite igračke i u opuštenoj atmosferi poslužite jelo. Ako djetetu, kad ste za stolom nešto odvlači pažnju, onda ćete imati problem da zadrži interesovanje za zdravu hranu koju ste mu pripremili.
 6. Neka su vam na vidiku zdrave “grickalice” Djeca obožavaju da grickaju po cijeli dan. Ali, umjesto da im zdjelu napunite smokijem ili čipsom, napunite je šargarepom, jabukom, kruškom ili bilo kojim drugim voćem.
 7. Napravite hranu zabavnom. Nasjeckajte povće u komadiće različitih veličina i pomješajte više boja.  Kupite povrće u svim bojama i servirajte ga zajedno u zdjeli.
 8. Trudite se da je hrana što ukusnija. Ne plašite se ako obrok ima više kalorija. Ne morate povrće da spremate na pari, zato što je tako pripremljeno, djeci bezukusno. Dodajte puter ili ga prelijte sa nekim ukusnim sosom. Nekoliko kalorija plus, neće da naškodi vašem djetetu. Ipak, bolje je da i na takav način jede zdravu hranu, nego da je ne jede uopšte.
 9. Budite primjer djetetu. I po ko zna koji put ponavljana fraza, da djeca uče od svojih roditelja. ako vi izbjegavate povrće, ne očekujte od vašeg djeteta da bude oduševljeno kad ga vidi. Sve što želite da jede ono, treba da jedete i vi. I dok jedete, napominjite ga koliko je ukusno i kažite mu da će zdrava hrana da mu pomogne da poraste zdravo, lijepo i pametno.
 10. Nadmudrite dijete. Postoji bezbroj načina na koje možete djetetu da “podmetnete” zdravu hranu, bez da primjeti. Na primjer: u lazanje dodajte jednu šaku spanaća ili miks nekog povrća ili u sos dodajte pasiranu brokulu. Tako će vaše dijete unositi zdravu hranu, bez da se za stolom vode borbe.

Nemojte previše da se brinete ako je vaše dijete izbirljivo na hrani. Većina djece u uzrastu od 2 do 5 godina je probirljivo što se tiče ishrane. Prosto, budite strpljivi.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.