Ako imate ove simptome, vaš organizam je vjerovatno dehidrirao

Tijelo tokom ljetnjih vrućina i pretjeranog znojenja brzo gubi vodu koja mu je prijeko potrebna. Ako tokom paklenih dana ne pijete velike količine tečnosti, organizam može vrlo brzo da dehidrira. Možda niste znali, ali žeđ nije jedini pokazatelj da je vaš organizam dehidrirao, odnosno da mu fali tečnosti. Tijelo vam signale da je vrijeme za čašu vode šalje na razne načine.

Ako imate ove simptome, vaš organizam je vjerovatno dehidrirao

Sljedeći simptomi, koje predstavlja fiziolog Greg Džastis, jasno pokazuju da ste dehidrirali, pa ako ih osjetite znajte da je vrijeme da preduzmete nešto po tom pitanju.

Glavobolja
Organizam stalno gubi tečnost a s njom odlaze i soli. Mozak je osjetljiv na te promjene i upravo to je okidač za glavobolje. Što više tečnosti nedostaje organizmu, glavobolja je time jača. “Što više tečnosti izgubite, to se više smanjuje volumen krvi zbog čega u mozak dopire manje kiseonika pri čemu se šire krvni sudovi i glavobolja postaje još gora”, kaže Džastis.

Izrazito žuta mokraća
Kada urin požuti, vrijeme je da prošetate do kuhinje i natočite čašu vode. Urin osobe koja pije dovoljno tečnosti proziran je, a žuta boja ukazuje na to da je u mokraći previše otpadnih materija. “Kada ste dovoljno hidrirani, toksini i ostale materije lako se izlučuju iz organizma, ali ako ne pijete dovoljno vode, zadržavaju se u organizmu – pojasnio je fiziolog Greg.

Zatvor
“Voda pomaže protok materija kroz crijeva i njihovo izbacivanje iz vašeg tijela pa ako organizam ne dobija dovoljno tečnosti, ni vi nećete imati redovnu stolicu”, zaključuje Džastis.

Mojportal.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.