Nemojte vjerovati u ovih 5 ljetnjih mitova!

Ljetne mudrosti poput onih ne plivaj punog želuca ili namači ranu u slanoj vodi da zacijeli još uvijek brojnima predstavljaju pravilnik kojeg se za opstanak na godišnjem odmoru strogo pridržavaju. No ipak nauka je ta koja mudrosti naših starih opovrgava i čvrsto stoji iza svojih stajališta koji su ako nam je zdravlje bitno ipak pametniji izbor.

Nemojte vjerovati u ovih 5 ljetnjih mitova!

1. NAMAKANJE RANE U SLANOJ VODI PODSTIČE BRŽE ZARASTANJE

Mudrost koju često čujemo iz ustiju starijih generacija zapravo nije istinita u svim slučajevima. Dr.sc. Ivana Nola spec. dermatovenerologije ističe kako zaista postoje rane koje nakon kontakta sa slanom vodom brže zacijeljuju, to su rane koje inače sporije zarastaju jer su duboke i nečiste. Manje ozljede poput onih uzrokovanih, na primjer padom s bicikla naročito kod djece nije dobro izlagati slanoj vodi jer ona takvu povredu nagriza i otežava njezino zarastanje.

2. ZAŠTITNI FAKTOR 30 DVOSTRUKO VIŠE ŠTITI OD ZAŠTITNOG FAKTORA 15

Posve očekivan logičan zaključak brojnih u ovom slučaju ipak ne drži vodu. Naime oznake sa zaštitnim faktorom su zapravo mjerene u laboratorijskim uslovima.

Krema 30 će gledajući vremenski period njenog djelovanja svakako nešto duže štititi od faktora 15, a 50 duže od 30, no čak i kad nanesemo kremu zaštitnog faktora 50 smatramo da koža nije tako maksimalno zaštićena.'Upravo zato se treba pridržavati uputstva ljekara i suncu se ne izlagati u kritičnom periodu tokom dana' istaknula je dr.sc. Ivana Nola. 

3. BIJELA MAJICA MOŽE ZAMIJENITI KREMU ZA SUNČANJE

Za ovim načinom zaštite najčešće posežu ljudi naročito svijetlog tena no ona nikako nije dovoljna u očuvanju kože od štetnih UV zraka, pa je nužno tijelo namazati kremom sa zaštitnim faktorom.

Stručnjaci ističu ukoliko se ipak u vrijeme od 11 do 15 sati nađete na suncu, obavezno obucite bijelu majicu, što se naročito odnosi na djecu. Osim toga činjenica da vam je koža već potamnjela nije dovoljna zaštita, preplanulost na bijeloj koži naime pruža zaštitu jednaku sredstvu s faktorom 4.

 4. PLIVANJE PUNOG ŽELUCA JE ŠTETNO

Skočiti nakon jela u hladnu vodu dugo se smatralo opasnim jer kao posljedicu može imati bolove i grčeve u trbuhu. Nauka je tu staru mudrost opovrgnula pošto organizam nakon jela vari hranu, to će ga samo malo usporiti što opuštenom uživanju u vodi to ne stoji na putu:

'Ako ste srčani bolesnik ili teži bolesnik sa cirkulatornim smetnjama onda nezavisno od jela svaki nagli ulazak u vodu može napravit problem. Ako ste mlad, zdrav i nemate problema onda se lijepo okupajte iza sendviča' istaknula je dr.sc. Miroslava Katičić, spec. internist gastroenterolog.

5. PROŠLOGODIŠNJA BOČICA KREME ZA SUNČANJE MOŽE POSLUŽITI JOŠ JEDNU SEZONU

Ukoliko još čuvate bočicu zaštitnog sredstva ostalu od prošlog ljeta, bacite je. Rok trajanja većine sredstava za zaštitu od sunca iznosi godinu dana od otvaranja, pod uslovom da je čuvate na suhom i hladnom mjestu. Čak i ako im je rok trajanja još uvijek dobar, djelotvornost nekih krema i losiona za sunčanje može biti umanjena.

zadovoljna.dnevnik.hr

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.