Bol u zglobovima ublažiće bosiljak

Aromatični listovi bosiljka skoro svima su poznati. Još su naši stari govorili da nije slučajno što se ova biljka koristi i u crkvama. Ona ima snažno antiupalno dejstvo te kažu da se upravo zbog njega na krštenju niko nikad prehladio nije. I, ne samo to, ova čarobna biljka pomoći će vam u liječenju zglobova, pročitajte zašto.

Bol u zglobovima ublažiće bosiljak

Naučnici su dokazali da se bol u zglobovima uspješno liječi bosiljkom. On se može koristiti na nekoliko načina. Njegovi svježi aromatični listovi pokazali su se kao snažan protivupalni lijek kod osoba kojima otok zglobova predstavlja problem, ali i kod onih kod kojih je dijagnostikovan artritis.

“Procijenili smo protivupalno djelovanje obje biljke i ustanovili da veoma slično djeluju kao i diklofenak tablete (protivupalni lijek koji se naširoko upotrebljava u slučajevima artritisa),” rekao je Vaibhav Shinde, sa Poona College of Pharmacy u Indiji koji je i sproveo istraživanje.

Za razliku od sintetičkih ljekova, kod bosiljka nema nuspojava poput probavnih iritacija i bolova izazvanih uzimanjem ljekova. Ovo bi moglo biti vrlo korisno oboljelima od artritisa koji svakodnevno gutaju tablete.

Bosiljak se kao začinska i ljekovita biljka koristi vijekovima. Opareni bosiljak koristi se kao lijek kod upalnih procesa: bronhitis, astma, bolesti kože i artritis. I dijabetičari bi mogli da imaju korist od bosiljka jer on snižava nivo glukoze u krvi. Dakle, bosiljak se koristi kao čaj, oblog ili dodatak ishrani.

“Istraživanje pokazuje da eugenol, ulje koje bosiljku daje poznatu aromu, aktivna molekula ključna za ovaj protivupalni efekt,” rekao je dr. Vaibhav Shinde i dodao:”Međutim, možda su uključene i druge molekule. Moramo da otkrijemo o kojima se radi i iskoristiti to u pravljenju lijeka.”

Tablete s ekstraktom bosiljka još uvijek ne postoje na tržištu, ali i povećani unos bosiljka i pravilna ishrana mogu imati protivupalni efekat. Još ako ste u mogućnosti da nabavite azijski bosiljak, koji je bogatiji eugenolom, napravili ste pun pogodak.

 

zenskikafe.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kad zagori pasulj...

RECEPT
DANA

Indijaneri

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.