Efekti stresa na zdravlje

Efekti stresa na zdravlje

Jedan od trenutnih efekata koje izaziva stress, kada se nađemo u nekoj alarmantnoj situaciji je taj da naše cijelo tijelo ima alarmirajuću reakciju. Srce počne ubrzano da kuca, pluća se šire, mišići se grče. Ovo je reakcija  koju proizvodi naše tijelo da bi nam omogućilo da imamo veću snagu i brzinu od one koja je uobičajena. Ista fizička reakcija se javlja kada ste u hroničnom stresu - zabrinuti za svoj posao, gužvu u saobraćaju, kada se bavite problemima sa djecom. Razlika između ova dva stanja je to što će se  hitne situacije brzo razriješiti, a sa drugom to najvjerovatnije neće biti slučaj.

Jedan od glavnih efekata stresa na tijelo je proizvodnja hormona kortizola koji luče nadbubrežne žlijezde. U slučaju hroničnog stresa, tijelo je izloženo visokom nivou kortizola duži vremenski period, što može oštetiti komletan nervni sistem i potisnuti imuni sistem. Ovi efekti mogu izazvati oštećenje srca, povisiti krvni pritisak i pojačati stomačne probleme. Takođe, ovi efekti dovode do preranog starenja moždanih ćelija. Uticaj se odražava i na stanje vašeg tkiva, kostiju, mišića, nerava, što prouzrokuje cjelokupnu toksikaciju (“trovanje”) vašeg tijela. Neprekidna tenzija u mišićima  može ubrzati taloženje  kalcijuma iz krvi u zglobovima, što može dovesti do reumatizma i lumbaga.

Ima mnogo okidača stresa. To su ljubomora, samoća, nezadovoljstvo brakom, problemi na poslu, finansijski problemi, nervoza i depresija. Sve ovo su emocionalni faktori  koji mogu na vas  uticati  fizički tako što se manifestuju kao slabost, nesvjestica, grčevi, nesanica, nedostatak energije, glavobolje, napetosti u mišićima, visok krvni pritisak, treperenje ili pištanje u ušima. Ovo takođe može da dovede do niza ozbiljnih problema kao što su bolesti zavisnosti, korišćenje droga, kompulsivno ponašanje i agresivnosti. Na mentalnom nivou stres može prouzrokovati probleme sa memorijom, iskrivljenu percepciju koja može uticati na vaše zdravlje kroz glavobolje, migrene, srčane napade, angine, astmu, pojavljivanje čira, probleme sa kožom, stomačne tegobe – lista se nastavlja i dalje.

Ovdje zaključujemo da efekti stresa na tijelo nisu samo mehanički, nego i mentalni i emocionalni. Ovdje postajete uhvaćeni u situaciju gdje stres prouzrokuje stres. Rezultat je  povećani broj oboljenja kancera, osteoporoze i degenerativnih bolesti.

Efekti stresa se kreću od malih do onih koji su ozbiljni. U nekim slučajevima, konstantna nervoza i stres utiču na svakodnevni život. Generalizovani anksiozni poremećaj dovodi, one koji od njega boluju, u stanje gdje konstantno brinu i uvijek očekuju da će se desiti ono najgore. Oni su pod pritiskom svo vrijeme. Ovim ljudima treba medicinska pomoć, jer je ovaj poremećaj prouzrokovan neravnotežom hemijskih supstanci u mozgu. Dobra vijest je da se poremećaji u imunološkom sistemu i centralnom nervnom sistemu mogu poboljšati i vratiti u prvobitno stanje kada se stres ukloni. Ključ je u tome da naučimo  kako da se nosimo sa stresom da bi dozvolili tijelu da se vrati u svoje prirodno stanje normale.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.