Pogledajte što može učiniti samo 10 minuta drijemanja

Prije nego "poletite" za kafom usred dana, trebate se upoznati s prednostima drijemanja. Samo desetak minuta drijemanja će biti dovoljno da ostatak dana budete učinkoviti. Drijemanje će povećati nivo energije, produktivnost i kognitivne funkcije.

Pogledajte što može učiniti samo 10 minuta drijemanja

Ipak, nije svako drijemanje jednako učinkovito. Ako ćete drijemati u određeno doba dana, prednosti ćete osjetiti odmah. Otkrijte važne činjenice koje će vam pomoći da iz popodnevnog drijemanja izvučete najviše koristi.

Izbjegavajte drijemanje ako patite od nesanice

Ako naveče teško zaspite, drijemanje će vam to dodatno otežati. Naučnici su dokazali da osobe, koje pate od nesanice, mogu značajno ublažiti simptome ako tokom dana budu aktivnije.

30 minuta je dovoljno

Kratko popodnevno drijemanje obično traje 25 do 30 minuta. Ovaj period vam omogućava da se najkvalitetnije odmorite i da se nakon buđenja ne osjećate još više umorno. 30 minuta spavanja je važan dio života kod osoba koje ne spavaju dovoljno tokom noći.  

Ponekad spavajte 90 minuta

Ako se osjećate jako umorno i imate vremena za kvalitetno i dugo drijemanje, spavajte 90 minuta. Tijelo će vam biti zahvalno jer ćete mu omogućiti da uđe u REM fazu sna koja povećava produktivnost i kreativnost. Prosječan ciklus spavanja traje oko 90 minuta. Ako nemate dovoljno vremena za punih 90 minuta, odspavajte samo 30 minuta.

Drijemanje pod kofeinom

Na ovaj način ćete imati još više energije nakon što se probudite. Popijte šolju kafe i odspavajte oko 20 minuta odmah nakon što je popijete. Kofein će početi djelovati čim se probudite, a vi ćete imati visok nivo energije i osjećat ćete se svježe iduća 4 sata.

Nakon ručka prošetajte

Popodnevno drijemanje najčešće praktikujemo nakon ručka. Ipak, istraživanja su pokazala da šetnja može biti učinkovitija. Prošetajte oko 15 minuta kako bi pomogli tijelu da razgradi hranu. Ako ste, kao i većina ljudi, umorni u razdoblju od 13 do 15 sati, to ne znači da vam je neophodno drijemanje. Tijelo u to doba počinje proizvoditi melatonin, koji šalje signale da trebate poći spavati. Ako šećete u prirodi i izloženi ste sunčevom svjetlu, nivo melatonina će pasti jer se on proizvodi tek onda kada je u prostoriji polumračno ili potpuno mračno.

Ne drijemajte nakon 16 sati

Ako je umor posljedica manjka sna tokom noći, kratko drijemanje usred dana može podići nivo energije. Ipak, nemojte spavati nakon 16 sati jer ćete narušiti kvalitet sna tokom noći.

Samo 10 minuta drijemanja može pomoći

Čak i onda kada ne zaspite potpuno, drijemanje vam može pomoći. Istraživanja su pokazala da tek 10 minuta popodnevnog drijemanja može učiniti čuda za vašu razinu energije, koncentraciju i kreativnost.

centar-zdravlja.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Suzite nos

RECEPT
DANA

Turska torta od mljevenog mesa

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.