Bijeli luk - namirnica za svaki dan

Bijeli luk - namirnica za svaki dan

I pored svog jakog i i za mnoge ljude neprijatnog mirisa, bijeli luk se već dugo koristi kao zdrava hrana, ali i kao lijek.
Još su graditelji egipatskih piramida i rimski legionari svakodnevno dobijali bijeli luk da bi sačuvali svoju snagu i zdravlje.

Naučnik Luj Paster je još 1858. Godine potvrdio da bijeli luk ima natibakterijska svojstva, pa je i tada bio primjenjivan kao prirodni lijek protiv infekcija, prije pronalaska antibiotika.

Bijeli luk sadrži oko 200 biološko aktivnih jedinjenja, a mnoga od njih su važni u prevenciji mnogih bolesti. Tako na primjer, supstanca alicin, koju sadrži bijeli luk, ima antivirusno, antibakterijsko i antigljivično dejstvo.

Pored toga, bijeli luk je bogat mineralima, kalcijumom, sumporom, , fosforom, željezom, ugljenim hidratima, sumpornim eteričnim uljima, azotnim materijama,  fermentima i vitaminima: A i C, te vitaminima B grupe (B1, B2 i drugi…).

Bijeli luk je i antioksidant, budući da je bogat aminokiselinama koje sadrže sumpor.

Kao najpopularnije ljekovito povrće u tradicionalnoj medicini, bijeli luk je polovinom prošlog vijeka postao predmet brojnih naučnih istraživanja.
Rezultati velike kliničke studije, u kojoj je učestvovalo oko 50 000 žena, Amerikanki, starosne dobi od 55 do 65 godina, pokazali su da je bijeli luk povrće koje u velikoj mjeri štiti od raka debelog crijeva.

Isto tako, bijeli luk umanjuje holesterol u krvi, a time sprječava i pojavu ateroskleroze krvnih sudova.

Bijeli luk sprječava stvaranje trombova u krvi, što je vjerovatno mnogo bezbjednija prevencija nego svakodnevno uzimanje aspirina, koje može da dovede do krvarenja u želucu – tvrde naučnici.

Ispitujući razloge dugovječnosti jednog  italijanskog sela, eksperti Svjetske Zdravstvene Organizacije došli su do zaključka da je struktura ishrane tih ljudi glavni razlog njihove dugovječnosti.
Naimme, utvrdjeno je da stanovnici tog sela jedu mnogo hljeba od integralnih žitarica, kao i mnogo bijelog  i crnog luka, kozjeg mlijeka i sira, te pasulja.

Sastojci u bijelom luku koji djeluju pozitivno na naše zdravlje i pomažu kod odredjenih oboljenja su:

- Adenozin iz bijelog luka sprječava zgrušavanje krvi.
- Organske komponente iz ovog povrća, koje sadrže sumpor, umanjuju holesterol i djeluju preventivno na maligne bolesti. Tako su u stručnim časopisima Journal of National Cancer Institute i Cacinogenesis  objavljeni rezultati naučnog istraživanja koji su potvrdili antikancerogeno dejstvo bijelog luka.
- Aminokiseline iz luka umanjuju loš holesterol u plazmi (LDL), a povećavaju koncentraciju dobrog holesterola (HDL) i triglicerida, čak i pri konzumiranju mnogo masne hrane.
- Potvrdjen je i njegov pozitivan uticaj na proširenje krvnih sudova, pogotovo perifernih krvnih sudova, pa je tako djelotvoran pri glavoboljama, bolnim grčevima potkoljenice, koji se često javljaju kod starijih osoba pri i najkraćim šetnjama.  
- Umanjuje krvni pritisak za 5 do 10%
- Normalizuje ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih sudova i snabdjevanje srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja rada srca uopšte i smanjenja sklonosti trombozama.
- Djeluje na održavanje elastičnosti krvnih sudova i smanjenje viskoziteta krvi.
- Poboljšava varenje i rad želuca,  Te podstiče rad jetre, bubrega i prostate.
- Pomaže u liječenju raznih oboljenja pluća, a posebno je djelotvoran pri liječenju gripa i bronhitisa.
- U narodu se bijeli luk odavno koristi za oslobadjanje od dječijih glista.
- Dokazano je i pozitivno djelovanje luka pri gljivičnim infekcijama i infekcijama sa herpes virusima.

Danas se sa sigurnošću zna da je bijeli luk vrlo važan saveznik protiv infekcija, pa se često preporučuje da se preventivno uzima svaki dan u obrocima ili u vidu kapsula sa ekstraktom bijelog luka.  

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.