Voće, povrće i namirnice za blistavije zube

Pravilna ishrana u velikoj mjeri može da spriječi nastanak raznih bolesti zuba i doprinese da vaši zubi budu bjelji i ljepši. Takođe, preventivna posjeta stomatološkoj ordinaciji je uvijek dobra odluka, ali stalna briga za vaše zube je neophodna, jer ne možete imati stalni nadzor vašeg zubara.

Voće, povrće i namirnice za blistavije zube

Voće, povrće i namirnice koje će vam pomoći da vaši zubi budu zdravi i bijeli su:

Jabuke -  Zbog svoje strukure, jabuke djeluju kao četkica. Tokom žvakanja jabuke, u usnoj duplji se stvara pljuvačka koja čisti zube i desni od bakterija. Jabuke vam mogu pomoći i kod neprijatnog zadaha.

Jagode – Ovo voće obiluje voćnim kiselinama, zbog čega će vaše zubi biti ljepši i sjajniji, a sprečava i nastanak mrlja od hrane. Ukoliko jagodama pređete preko zuba, pa ih zatim operete pastom i tu radnju ponavljate često u toku mjeseca, primijetićete da će vaši zubi postati bjelji.

Šargarepa -  Poznato je da šargarepa neutrališe bakterije u ustima, a i prepuna je vitamina koje utiču na vaše sveukupno zdravlje.

Sir – Ova namirnica posjeduje sastojke koji sprečavaju negativan uticaj kiselina na zube.

Zeleni i crni čaj – Ova dva čaja ne sprečavaju samo pregršt bolesti već zahvaljujući svom sastavu smanjuju rizik od karijesa i antibakterijski djeluju na vaše zube, tako da eliminišu loš zadah.

Narandže i ananas -  Tropske voćke prepune vitamina C povećavaju lučenje pljuvačke, koja ispira hranu i sprečava nastanak mrlja na zubima.

Limun – Naslage kamenca će uz pomoć korijena limuna biti kao rukom odnešene. Jednom mjesečno istrljajte zube korom od limuna. Ne radite to češće da ne biste oštetili zubnu gleđ i vidjećete rezultate. Pripazite! Limun može biti štetan za zube, kao i kisela hrana.

Banana - Unutrašnjim dijelom kore banane trljajte zube dva puta dnevno po nekoliko minuta. Za nekoliko dana ćete primijetiti da su vaši zubi za nijansu bjelji.

Orasi – Ovi orašasti plodovi su bogati vitaminima, mineralima, kalcijumom, kalijumom i cinkom, a to su komponente koje poozitivno utiču na zdravlje zuba.

Lovorov list i kora sušene pomorandže -  Pomiješajte jednaku količinu mljevenog, sušenog lovorovog lista sa mljevenom korom pomorandže i dodajte malo vode kako bi se masa povezala. Masu stavite na zube i ostavite da djeluje par minuta. Nakon nekoliko tretmana primijetićete da su vaši zubi bjelji i bilistaviji.


Ono što treba da izbegavate da bi vaši zubi bili savršeni su:

·     Tablete za žvakanje - Ova vrsta tableta sadrži koncentrisane kiseline koje oštećuju zube jer se lijepe za njih.

·     Namirnice koje sadrže skrob - Čips, bijeli hleb, pica, pasta i hamburgeri su nezdravi. Djelići ove hrane se zadržavaju između vaših zuba. Ova hrana se brzo pretvara u šećer koji oštećuje zubnu gleđ.

·       Gazirana i energetska pića  - Sadrže šećere koji pospješuju nastanak brojnih bolesti zuba.

·     Suvo voće - Sadrži koncentrisani šećer i lijepi se za zube. To pospješuje razvoj bakterija u ustima i dovodi do oštećenja zubne gleđi.

·       Alkohol i vino - Alkohol sprečava proizvodnju pljuvačke i zbog toga je štetan za zube.

Bez obzira što je stomatologija uznapredovala i postoje razni načini za poboljšanje izgleda i zdravlja vaših zuba kao što je ugradnja zubnih implanta,  fiksne proteze, izbjeljivanje, uklanjanje kamenca itd, savjetujemo vam da budete odgovorni i vodite računa o vašem oralnom zdravlju, jer zdrav osmijeh je najlepši osmijeh.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.