Istina o čipsu, omiljenoj grickalici-djeluje kao droga

Omiljena grickalica većine ljudi, čips, koji nikad nije bio previše obožavan od strane ljekara i stručnjaka, po najnovijim istraživanjima se uporedjuje sa drogom. Možda je to ipak malo pretjerano, ali pročitajte šta kažu istraživanja.

Istina o čipsu, omiljenoj grickalici-djeluje kao droga

Prema istraživanjima, jedna trećina britanske djece jede čips svaki dan, a to znači da jedna osoba jede sto pakovanja čipsa godišnje.
Jedno pakovanje čipsa dnevno ima isti efekat kao da ste popili 5 litara ulja godišnje, piše Daily Mail.

Majkl Mos, autor knjige “ So, šećer i masti: Kako su na to navukli proizvodjači hrane”, tvrdi da je čips napravljen tako da izaziva zavisnost.

Mehanizam čipsa je u “ukusu u ustima”, kako ga nazivaju proizvodjači, a može da se uporedi sa osjećajem prijatnosti koji se javlja kad zagrizemo topljeni sir.

Da bi čips djelovao, potrebno je dosta masnoće koja će stimulisati receptor koji se nalazi iza usta i koji šalje signale do mozga. Obzirom da su slano, masno i slatko ukusi koje mozak instinktivno traži, kombinacija ukusa u čipsu nas tjera da ga jedemo sve više.

U posljednje vrijeme čak se istražuju i razni oblici “hrskavosti” i čips se označava kao “premium” (sa manje masnoće i soli i sa prirodnim sastojcima), ali Mos tvrdi da je i taj  novi oblik čipsa jednako opasan kao i svaki drugi koji poznajemo.

- Idelano bi bilo da čips jedemo dva puta mjesečno, u malim porcijama, a izgleda i da je jedenje čipsa u trudnoći jednako opasno kao i pušenje. Nije sva hrana ista i u svemu treba biti umjeren, završava Mos.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.