Kukuruz - odličan izvor energije

Kukuruz - odličan izvor energije

Iako je kukuruz izuzetno zdrava namirnica, često zaboravimo da ga uključimo u našu ishranu. Kako god, ovi žuti polodovi koji potiču sa Američkog kontinenta, imaju mnogo dobrobiti za naš organizam.
Kuvan ili pečen, kukuruz je omiljena užina u ljetnim danima, ali takodje, možete da ga nadjete i  ostatak godine, konzerviran ili zamrznut.

Činjenica da sadrži veliku količinu skroba (73%) čini kukuruz odličnim izvorom energije, pa je neizostavan dio ishrane vegetarijanaca.

Bogat je proteinima, vitaminima E i B, vlaknima, mineralima fosfora, kalijumom i magnezijumom, kao i šećerima (glukoza, saharoza i fruktoza), zbog čega dijabetičari treba da ga konzumiraju umjereno.

Interesantno kod kukuruza je to što se dio njegovih nutritivnih kvaliteta povećava termičkom obradom, kao na primjer antioksidanska moć i bjelančevine.

Kukuruz je ljekovit – pomaže u detoksikaciji i izlučivanju tečnosti, pa se preporučuje za liječenje bolesti urinarnog trakta, edema, reume, srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska.

Eksperti savjetuju da se konzumira i za prevenciju nekih vidova karcinoma, zbog visokog sadržaja vlakana i antioksidantnih svojstava (ovo posebno važi za kuvani kukuruz). U ljekovite svrhe, osim zrna, koristi se i kukuruzna svila.

Ukoliko želite da pripremite kukuruz na interesantan način, potražite recepte meksičke, španske i američke kuhinje, gdje je on neizostavan sastojak ili jednostavno napravite domaće jelo od kukuruznog brašna, poznato kao palenta ili kačamak.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Zapečene palačinke sa porilukom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.