Ako radiš noću, jedi trešnje!

Ako radiš noću, jedi trešnje!

Trešnje sadrže hormon melatonin koji nam pomaže u uspostavi ritma sna i budnosti

Prehrana kod smjenskog rada treba biti posebno prilagođena jer se pokazalo da u tim situacijama osobe koje rade noću vrlo često posežu za "pogrešnim namirnicama" što može predstavljati rizik za pojavu debljine ili raznih kroničnih bolesti.

Pitanje čitateljice

'Dva puta tjedno radim noćnu smjenu od 20 do 8 ujutro. U koliko sati bi trebala pojesti zadnji obrok i koji bi to trebao biti'? Katarina

Odgovor nutricionistice Darije Vranešić Bender

Prehrana kod smjenskog rada treba biti posebno prilagođena jer se pokazalo da u tim situacijama osobe koje rade noću vrlo često posežu za "pogrešnim namirnicama" što može predstavljati rizik za pojavu debljine ili raznih hroničnih bolesti. Glavno pravilo je jesti više manjih laganih obroka tokom "budnog razdoblja". Dakle, svakih 3 sata uzmite manji obrok - lagani sendvič, sezonsko voće, orašaste plodove, popijte smoothie ili sok, pripremite sebi salatu kao glavni obrok sa mesom, ribom ili sirom.

Prije spavanja uzmite obrok koji ima nešto više ugljenohidrata, npr. bananu ili smoothie na bazi banane ili tjesteninu ako ste u mogućnosti. Svakako izbjegavajte brzu hranu, pohovano, prženo i nekvalitetno jer je sam smjenski rad šok za vaše tijelo pa ga pokušajte što manje opterećivati i nagradite ga prirodnim namirnicama koje će mu pomoći. Primjerice, trešnje sadrže hormon melatonin koji nam pomaže u uspostavi ritma sna i budnosti tako da njih ponesite na posao.

 

24sata.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.