Kako ublažiti dosadni PMS

Promjene u ishrani koje nije teško sprovesti mogu da olakšaju tegobe žena prije mjesečnog ciklusa.

Kako ublažiti dosadni PMS

ŽENE, možda, misle da ne mogu puno da urade da bi održale predmenstrualni sindrom (PMS) pod kontrolom. Međutim,ispostavilo se da postoje prirodni načini da kontrolišu simptome, kao što su vježbe i zdrava ishrana.

Vježbanje i pravilna ishrana mogu da kontrolišu nadimanje, epizode depresije, razdražljivost i promjene raspoloženja povezane sa PMS. Preporučuje se 30 do 45 minuta vježbanja, četiri do pet dana nedjeljno, a stručnjaci Poliklinike "Intertim" predlažu i sledećih  11 promjena u ishrani:

Smanjite so

Jedite hranu koju sami pripremite, a ne onu "brzu", punu soli i vještačkog šećera. Konzumiranje manje soli se posebno preporučuje ženama koje imaju problem sa nadutošću, osjetljivim dojkama ili natečenim rukama.

Što više zeleniša

Jedite raznovrsno voće i povrće, prije svega zelene boje. Povrće poput kelja, soje ili blitve je bogato gvožđem i vitaminima B koji mogu da pomognu u otklanjanju umora.

Pijte dosta vode

Preporučuje se da žene piju najmanje osam čaša vode dnevno da bi se smanjilo nadimanje, ubrzalo varenje i da bi voda imala niz drugih zdravstvenih prednosti. U vodu možete dodati malo limuna, limete i kriške krastavca kako bi dobila ukus.

Unos kalcijuma

Neke studije pokazuju da unos kalcijuma kroz hranu kao što je jogurt, mlijeko, soja i nemasni sirevi može da smanji niz simptoma PMS.

Vitamini

Vitamin D se prirodno nalazi u hrani kao što su sardine, ostrige i losos. Ovaj vitamin, takođe, može pomoći u ublažavanju simptoma PMS.

Nadoknadite gvožđe

Morate da povećate unos gvožđa prije i tokom ciklusa. Ishrana koja obuhvata namirnice pune gvožđa može vam pomoći da izbjegnete anemiju. Izaberite posne komade mesa i odsijecite višak masti pre kuvanja. Ako ste vegetarijanac ili jednostavno ne volite crveno meso pitajte svog ljekara o eventualnom uzimanju suplemenata sa gvožđem. Mnogi preparati gvožđa, koji podstiču stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, i tako smanjuju simptome kao što su umor i iscrpljenost teško se podnose. Zato bi trebalo u dogovoru sa svojim ljekarom da izaberete neku od novih formula gvožđa koje se postepeno oslobađaju u organizmu ne izazivaju mučninu, niti metalni ukus u ustima, a vrlo su komforne za upotrebu i uzima se po jedna tableta dnevno poslije obroka.

Koštunjavo voće

Umjesto posezanja za čipsom ili čokoladom, uzmite šaku koštunjavog voća. Orasi su bogati omega 3 masnim kiselinama i pomoći će vam da se osjećate sito duže vreme. Jedite orahe, bademe i lješnike

Složeni ugljeni hidrati

Namirnice koje imaju složene ugljene hidrate sadrže tri ili više vrsta prirodnog šećera i bogate su vlaknima. Ove namirnice ulaze u krvotok postepeno. Izazivaju samo umjeren porast insulina i mogu da pomognu u stabilizaciji raspoloženja i obuzdaju pretjeranu želju za hranom. U ovoj grupi namirnica su krompir, tikvice, bundeva, sočivo...

Žitarice

Promjena nivoa estrogena i progesterona može da smanji količinu serotonina u mozgu, što može uticati na raspoloženje i aktiviranje depresije, anksioznosti ili razdražljivosti. Kada se osjećate umorno i tužno žitarice to mogu da poprave.

Smanjite alkohol

Piće može pomoći da se opustimo, ali alkohol može i da poremeti san. Neke žene će uzeti čašu vina u 20 sati, i probudiće se u 2 ujutru kada alkohol počinje da djeluje.

Manje kofeina

Previše kofeina, takože, može da poremeti san i pojača simptome PMS. Mnogo kafe, recimo, ili čaja i drugih pića koja sadrže kofein pojačava razdražljivost, pa ih u PMS-u treba izbjegavati.

 novosti.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.