Sahranimo strahove

Piše : Dora Nikolić, Dulcinea
Sahranimo strahove
Al' u strahu se ne smije živjeti. Iako svako od nas na sebe oblači makar dio njega, u svakoj prilici, robujući osjećajima da nešto treba ovako, ili onako. Sad ću vam otkriti tajnu svih tajni. Zamislite, ostali su živi oni koji su svoj život krojili po sopstvenim mjerama. I koji su za mjernu jedinicu koristili samo sreću.
Upamtite, ljudima nikada nećete biti dovoljno dobri. U svakoj će se korpi naći jabuka koja za sebe misli da je sočnija, crvenija, zrelija od ostalih. I to je sasvim u redu. Šta imam ja od toga da dokazujem ikome svoju vrijednost? To prepuštam trgovcima i robi koju prodaju na pijaci. Život je mnogo više od tezge gdje svi pokušavamo biti savršeni, društveno prihvatljiviji, uobličeni, prekrojavani, ukalupljeni. Za tamo neke kojima ni imena ne znamo. Za tamo neke koji se za nama ne bi okrenuli kad nas iscijede do posljednje kapi.

I zaista više ne marim. Ni za strahove ni za ljude. Ni za tijesne cipele koje žuljeve stvaraju, a iste sam mnogo puta obuvala. Da ispoštujem pravila. E pa hajmo malo s pravilima na distancu. Hajmo malo svi da govorimo ono što zaista mislimo, koliko se god to činilo neprihvatljivo. Hajmo malo svi da mislimo sopstvenim glavama, previše smo ih ulijenili. Hajmo malo da se ne pretvaramo da smo to što nismo, jer ljepše je nositi svoje srebro negoli tuđe zlato. Hajmo malo sahraniti svoje strahove da bismo počeli ponovo da dišemo.
I spremite se na to da će vas mnogi napustiti. Smatrati vas za čudake. Neshvatljive filozofe. Ti su navikli da kroz život u stadu idu. I da igraju kako pastir uz frulu svira. Za njih je loše sve ono što nije njihovo i ne priznaju moć razmišljanja. Od takvih se sklanjajte. Jedino ako birate lakši put, onda bih pokušala razumjeti. Iako sam ja više za onu cestu koja vodi u šumu međ' vukove. I nije me strah. Ako ću padati u ponore, neka to budu ponori mog izbora. Ako ću vidati rane, da znam da su mojih borbi posljedica. Ako ću živjeti daj da stvarno živim. Bez moranja. Bez pravila. A posebno bez vaših dirigentskih palica. U strahu da ću pogrešnu notu odsvirati. I za to biti kažnjena. Ja ne moram. Ja stvarno ne želim. A ti?

Dora Nikolić, Dulcinea
Dora Nikolić, Dulcinea

Ostale tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/dora-nikolic-dulcinea

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.