1 Milijarda ustaje protiv nasilja

1 Milijarda ustaje protiv nasilja

Od kada je Eve Ensler pokrenula One Billion Rising kampanju kako bi se stalo na kraj nasilju nad ženama, više puta su je pitali: Je li to plesni ili otvoreno politički pokret? Protest ili globalno slavlje? Dvije nedjelje prije 14. februara koji je Ensler, aktivistkinja i autorka Vagininih monologa, odredila kao datum kampanje kaže: "Nikada nisam vidjela ništa slično u mom životu. To je nešto što je premašilo klasu, društvene klase i religiju. To je veliki feministički tsunami."

Jedna od tri žene širom svijeta su izložene nasilju u nekom trenutku u njihovom životu, što čini skoro 70% žena koje dožive nasilje koje obuhvata zlostavljanje, grupno silovanje, sakaćenje ženskih genitalija i rat. Prema podacima Svjetske banke, žene starosti od 15 do 44 godina više su u opasnosti od silovanja i porodičnog nasilja nego od raka, saobraćajnih nesreća, rata i malarije.

Neravnopravnost polova u mnogim oblicima je prijetnja prosperitetu, koheziji i stabilnosti u državi, recesiji i razvoju. Nejednakost polova je moralno pogrešno, loše za ekonomiju i posao. Nijedna zemlja na svijetu to ne bi smjela ignorisati, najviše tržišta u razvoju. Oni su poprište nečuvenih primjera nasilja i zlostavljanja žena koja odbacuju i potkopavaju ženski talenat i time vlastitu ekonomiju i političku situaciju.

Zato, ne čudi da se kampanja, uz pomoć društvenih mreža i grassroots feminističkih organizacija, proširila globalno u 190 zemalja u kojima se manifestacija sprovodi na Valentinovo, kako bi se simbolično ideja ljubavi oduzela komercijalnim interesima. Pridružilo joj se više od 15.000 organizacija i pojedinaca, među njima članovi vlada i parlamenata, kao i ugledne javne osobe.

Kamla Bhasin, feministička borkinja, kaže da svaka zemlja ima drugačiji pristup obilježavanju kampanje, od nevjerovatnog masovnog pokreta u Bangladešu, do Afganistana gdje neće biti plesa i pjevanja, ali ljudi još uvijek žele da kažu: dosta je bilo.

Organizatorke kampanje već se pitaju šta će se dogoditi nakon V-daya. "Ples će biti nevjerovatan, ali važno je da nasilje nad ženama ostane na čelu dnevnog reda", kaže Ensler. "To nikada više neće biti marginalizovana tema. U ovom trenutku, stvarno osjećam da je to pokret s vlastitim životom."

U Crnoj Gori kampanja Milijarda ustaje, u organizaciji Sigurne ženske kuće, ženskih organizacija civilnog društva Crne Gore, Skupštinskog odbora za ravnopravnost polova i UNDP CG, te brojnih osoba iz kulturne javnosti, održaće se u Podgorici 14. februara na Trgu Republike, od 14 do 16 časova.

Ukoliko već niste, imate još dva dana da naučite ovu divnu koreografiju, uz koju ćemo svi "da ustanemo".

 

 

Pogledajte i sjajan promotivni spot kampanje

 

 

Potvrdite svoj dolazak i dodjite da plešemo:

 

Podgorica ustaje!

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.