Ovo su najčešće zablude o neplodnosti

Šta je istina, a šta su predubjeđenja koja vam neće biti ni od kakve koristi?

Ovo su najčešće zablude o neplodnosti

Infertilitet je kompleksno stanje, uzrok velike tuge za ljude koji se sa njim suočavaju, ali i velikih nerazumijevanja. Evo najčešćih zabluda.

Čim odlučite da pravite bebu, ostaćete u drugom stanju

Iako mnoge žene zatrudne bez ikakvih poteškoća, u svijetu se u prosjeku svaki deseti par suočava sa problemima na putu do bebe. Određena zdravstvena stanja, kao i godine, utiču na zatrudnjivanje. Recimo, zdrava tridesetogodišnjakinja ima oko 20 odsto šansi da ostane u drugom stanju svakog mjeseca. Sa četrdeset godina, šanse opadaju na svega pet odsto. Ali, problemi sa plodnošću pogađaju i sasvim mlade parove. Ako želite bebu, a ništa se ne događa tokom šest ili 12 meseci, posjetite ljekara.

Infertilitet je "ženski" problem

Iz nekog razloga, često se, i sasvim pogrešno, na prvu loptu pretpostavlja da je problem u ženi. Statistika kaže da je problem "u ženi" u 35 odsto slučajeva, ali je u isto toliko slučajeva problem "u muškarcu". Oba partnera imaju problem u oko 20 odsto slučajeva, dok kod oko 10 odsto parova uzrok ostaje neobjašnjen.

Opustite se

Dobronamjerni ljudi često će posavjetovati par koji pokušava da dobije dijete da se "opusti". Znate, "kad bi prestala toliko da se brineš, sigurno bi već bila trudna" ili "samo se opustite". U realnosti, problemi sa zatrudnjivanjem u najvećem broju slučajeva su posljedica nekog fizičkog stanja ili bolesti, od neliječenih infekcija, do ozbiljnijih problema. Psiha se pokaže kao problem kod zanemarljivog broja parova koji se bore sa neplodnošću. Iako će opuštanje, odlazak na odmor ili nešto slično biti generalno dobro za vaše opšte zdravstveno stanje, problem za zatrudnjivanjem, nažalost, neće nestati samo zato što ste se odmorili.

Treba samo da se potrudite

Ne treba da odustanete od vođenja ljubavi, naravno. Ali, ako pokušavate da zatrudnite, a bebe nema pa nema, idite kod ljekara. Ako problem postoji, neće se riješiti sam od sebe. Stegnite zube i hrabro - naprijed. Što se pre suočite sa tim, prije ćete zagrliti svoju bebu.

 

Mondo.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kada presolite jelo...

RECEPT
DANA

Nugat čizkejk

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.