Majke i očevi jednako su dobri u prepoznavanju bebinog plača

Može li roditelj tačno prepoznati plač svog djeteta među oglašavanjem druge djece ne zavisi od pola, već od toga koliko vremena provodi sa njim te koliko ga poznaje.

Majke i očevi jednako su dobri u prepoznavanju bebinog plača

Majčinski instinkt nije tako savršen kao što se misli, tvrde naučnici sa francuskog Univerziteta Saint-Etienne. Ispostavilo se da očevi s jednakom preciznošću prepoznaju plač svog djeteta među snimcima plača druge djece, piše Daily Mail. Studija je istovremeno sprovedena u Francuskoj i Demokratskoj Republici Kongo kako bi se eliminisao mogući utjicaj različitih kulturalnih navika na sposobnost roditelja da prepoznaju plač svog djeteta.

Ukupno gledano, roditelji su u 90 posto situacija tačno identifikovali svoje dijete prema snimljenim zvukovima. Razlika u tome koji roditelj je mogao bolje prepoznati svoje dijete zavisi prvenstveno o tome koliko su vremena provodili s njim, a ne o njihovom polu.

Tako su majke koje su puno vremena provele s bebom bile u pravu u 98 posto slučajeva, a očevi u 90 posto slučajeva. Očevi koji su s djetetom bili manje od četiri sata na dan tačno su prepoznali plač svog djeteta tek u 75 posto slučajeva.

Prema tome, majčinski instinkt nije toliko svemoćan već se oslanja na vrijeme koje majka uobičajeno provodi s djetetom i upoznaje ga, zaključili su znanstvenici.

 

24sata.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kad zagori pasulj...

RECEPT
DANA

Indijaneri

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.