Evo zašto djecu treba učiti da se porede sama sa sobom, a ne sa drugima

Mnogi roditelji i učitelji upoređuju djecu i naglašavaju ko je u nečemu najbolji. Iako to čine s dobrom namjerom i u želji da će uspjeh nekog djeteta da podstakne i ostale da se više trude, to se često ne dešava.

Evo zašto djecu treba učiti da se porede sama sa sobom, a ne sa drugima

Na samom vrhu ima mjesta samo za jedno ili nekoliko djece. Prvi u trci je pobjednik, sljedeće dvoje se još mogu smatrati uspješnim - ostali su gubitnici. Ako dijete stalno upoređuju sa najboljima, vrlo je vjerovatno da će početi da se osjeća nesposobno, glupo i neuspješno i, naravno, bez samopouzdanja.

Zato, naučite dijete da se upoređuje samo sa sobom kako biste izbjegli negativne posljedice. Tako u primjeru trke, dijete koje je stiglo posljednje, postiglo je svoj najbolji rezultat - uspješno je jer je trčalo bolje nego ikada prije.

Mnogi će se pitati: "Pa u čemu je razlika? I u jednom i u drugom slučaju dijete je stiglo posljednje na cilj". Razlika je u osjećanjima. U prvom slučaju se osjeća loše, neuspješno i to ga može navesti da odustane ili da se više ne trudi. U drugom slučaju, dijete ipak osjeća neki uspjeh i to ga može podstaći da i dalje pokušava ("Ako sam do sada napredovao, možda ću i dalje napredovati pa ću jednoga dana osvojiti i ja prvo mjesto").

Naravno da je djeci teško da se ne upoređuju sa drugima, a roditelji se vrlo lako uključuju u to. Međutim, stalno upoređivanje i takmičenje, dugoročno donosi više štete nego koristi. Što god dijete dobro učinilo uvijek će biti neko ko je u tome bolji od njega. Ako dobije peticu iz matematike, uvijek ima neko ko je takođe dobio peticu i istovremeno ide na takmičenja i osvaja nagrade. Takođe, ako naučimo dijete da se vrednuje samo po tuđim kriterijumima, ono nikada neće imati svoje kriterijume i uvijek će mu biti potreban neko drugi da mu kaže da li je nešto učinilo dobro ili ne.

Može se dogoditi da zbog jedne greške višemesečni trud padne u vodu i da dijete zaključi kako se uopšte ne vrijedi truditi. A to sigurno nije stav koji mu želimo u životu!

Izvor: Bolje biti vjetar nego list; Dubravka Miljković i Majda Rijavec

Najboljamamanasvetu.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bubuljice i aspirin

RECEPT
DANA

Džem od jagoda

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.