Da li je carski rez dobar izbor?

Operativni porođaj je komplikovaniji i nosi veće rizike, ali se sve češće radi. Na carski rez bi se trebalo odlučiti samo onda kada ga i sam ljekar predloži jer znači da postoje zdravstvene indikacije za njegovo izvođenje.

Mnoge mame pogrešno vjeruju da je operacija bolji izbor rađanja, ali ona ima i svoje rizike i teži oporavak koji se mora uzeti u obzir. Zbog toga je najbolje kada sam akušer procijeni da li je rizik trudnoće i vaginalnog rađanja takav da je bolje izabrati operaciju umjesto prirodnog načina.

Da li je carski rez dobar izbor?

Kada se radi carski rez?

Carski rez je opravdano izvoditi onda kada postoji rizik po mamu ili bebu pa je bezbjedno rađanje kroz vaginalni kanal onemogućeno.

Apsolutne komplikacije znače da je jednostavno prirodan porođaj nebezbjedan i ne smije se izvoditi ni u jednom slučaju. Tumori, problemi sa kičmom, problemi sa karlicom, placenta previja su neki od stanja kod majke, ali i nepravilan položaj djeteta takođe može da bude indikacija za planiran ili hitan carski rez.

Relativne komplikacije su one kod kojih je prirodan porođaj moguć, ali će donijeti brojne komplikacije. Krupna beba, problemi sa karlicom kod mame, sužena karlica, niska posteljica… su neka od stanja koja će ljekar uzeti u obzir prilikom odluke o načinu porađanja trudnice.

Indikacije za carski rez mogu da budu i ako je život bebe ili mame ugrožen pa je potrebno da se po hitnom postupku trudnoća završi. To su obično stanja koja se odnose na bebu, ali se i zdravstveno stanje mame provjerava i donosi najbolja odluka.

Kako teče oporavak nakon operacije?

Iako prirodni porođaj duže traje i trenutno je bolniji za majku, ona se nakon njega brže oporavlja nego nakon carskog reza.

Svaka mama iskusi različite simptome, ali najčešće govorimo o mjesecima oporavka nakon operativnog porođaja, kada ćete osjećati posljedice i morate biti obazrivi pri vraćanju normalnim aktivnostima.

Rana brzo zarasta, ali je riječ o dva reza pa je važno organizmu dati vremena da se oporavi. Duže vremena se ne smije nositi ništa teže od bebe, mogući su bolovi u leđima, ali i duže posljedice nakon anestezije.

Sa druge strane, vaginalni porođaj je trenutno bolniji, a i oporavak je prvih par sedmica često nezgodniji, naročito ako je trudnica imala epizotomiju, ali se nakon toga brže vraća svojim redovnim obavezama i ima manje posljedica. Zbog toga i važi preporuka da je ovo prvi izbor za rađanje djeteta.

Vodite zdravu trudnoću za brži oporavak

Tokom svih trudničkih mjeseci bi trebalo poštovati savjete ljekara, hraniti se zdravo i umjereno se baviti fizičkom aktivnošću. To će vam obezbijediti zdravije funkcionisanje tokom svih mjeseci, ali i brži oporavak i mršavljenje nakon porođaja.

Savjet važi i za carski rez i za prirodno rađanje, ali je značajno koristan baš u ovoj prvoj situaciji i može da skrati oporavak značajno. Mnoge trudnice ne znaju način porađanja sve do trećeg tromesječja pa je važno biti dosljedan tokom čitave trudnoće za potencijalno lakši porođaj i brži oporavak.

Da li je carski rez dobar izbor? Da, u mnogim situacijama kada zdravstveno stanje majke ili djeteta to zahtijeva. Uprkos mišljenjima, ovo je složeniji način rađanja bebe, ali je i te kako opravdan u brojnim situacijama i mame bezbjedno donose djecu na svijet.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.