Gdje je za djecu bolje da odrastaju: Grad ili selo, pitanje je sad!

Odrastanje djece je najteži i najvažniji izazov i zadatak roditeljstva. Dok su djeca mala mi odlučujemo umjesto njih, upravljamo njihovim životom i brinemo o njima. 

Gdje je za djecu bolje da odrastaju: Grad ili selo, pitanje je sad!

Kada se prvi put susretnemo sa roditeljstvom naš pogled na svijet se mijenja u potpunosti. Ono što nam je nekada bilo zabavno i zanimljivo, kao što su česti noćni izlasci, šetnja po kiši ili kupanje u moru ili na rijeci u martu, sada postaje opasno i rizično. Zato roditelji uvijek imaju dilemu kada je riječ o mjestu odgajanja svoje djece, jedni smatraju da je grad pravo mjesto za odrastanje djece dok drugi smatraju da je manje urbana sredina idealna za njihovu djecu.

Prednosti i mane odrastanja djece u gradu

Oni koji smatraju da je grad pravo mjesto za odrastanje njihove dece i prije nego što se ona rode već pretražuju odgovarajuće stanove. Jednostavno ukucaju u pretraživač: prodaja stanova Podgorica, prodaja stanova novogradnja novi beograd, prodaja stanova Vračar ili stanovi preko Morače, ne razmišljajući mnogo o tome da li je to pravo mjesto za odrastanje djece. U većini slučajeva grad je stvarno dobro mjesto za djetinjstvo jer pored velikog broja parkova, dječijih igrališta i drugih zanimljivosti koje imaju svi gradovi, dijete ima mogućnost upoznavanja velikog broja ljudi što pomaže socijalizaciji djece. Takođe, škole i vrtići su u svakom većem kvartu, što je još jedna prednost odrastanja u gradovima.

Neki smatraju da djeca koja odrastaju u gradu, a naročito u velikim centrima, su u prednosti u odnosu na ostalu djecu koja djetinjstvo provode na selu ili manje urbanoj sredini. To je zato što smartaju da se gradska djeca bolje snalaze u različitim situacijama od djece sa sela. Međutim, odrastanje u gradu može da bude kontra-produktivno. Koliko mogućnosti i prednosti isto toliko i opasnosti i mana. Veća je vjerovatnoća da će gradska djeca, uslijed uticaja sredine i društva, probati neku vrstu nedozvoljenih supstanci ili probati alkohol i cigarete u ranoj mladosti.

Prednosti i mane odrastanja djece na selu

Glavna prednost odgajanja djece na selu, i zašto se porodice u najvećem broju slučajeva odlučuju na selo, je zdrav život i prirodno okruženje. Djeca odrasla na selu su zdravija, jer se hrane isključivo voćem i povrćem proizvedenim u bašti domaćinstva, te mesom i mliječnim proizvodima bez aditiva i drugih industrijskih supstanci koje su hrani koja se prodaje u marketima obavezan sastojak. Dokazano je da se čovjek bolje osjeća u prirodnom okruženju drveća, trave i domaćih životinja. Većina djece koja su porasla na selu smatra se “neiskvarenom”, a tu se prvenstveno misli na njihovu naivnost i nevinost što i jesu vrline. Ovo se međutim ne može reći za djecu iz grada koja su prošla razne “ulične škole”, ali se i ovo smatra vrlinom gredske djece. Djeca sa sela često do škole moraju da putuju i po nekoliko sati i to uglavnom pješke po raznim vremenskim uslovima. Pored toga, nije retkost da se susretnu sa nekom zmijom, lisicom pa čak i vukom. Dostupnost informacija, odnosno informisanost djece na selu nije ništa manja nego kod djece odrasle u gradu. Upotreba informacionih tehnologija je doprinijela da se informacijama može pristupiti skoro sa svakog mjesta i sa raznih uređaja.

Idealno mjesto za odrastanje djece ne postoji. Neka mjesta nude određene prednosti, a druga neke druge prednosti. Ne treba ni čuvati dijete pod “staklenim zvonom”, ali svakako treba dobro razmisliti što je najbolje za vaše dijete.

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.