Ako ne vježbate pravilno, bolje ne vježbajte nikako...

Ako ne vježbate pravilno, bolje ne vježbajte nikako...

U svakoj "normalnoj" teretani, koja ima stručne trenere, možete da čujete savjet kako se vježbe moraju raditi po nekim pravilima. Međutim, upravo je pravilno pokretanje ruku i nogu, ono što se najteže postiže. A kako svi pokušavamo sebi da olakšamo, rijetko koji početnik će da vidi rezultate poslije nekoliko mjeseci, a veliki broj njih i odustane od bilo kakvih aktivnosti.

Glavni krivci za nedostatak rezultata smo, zapravo, mi sami, jer pokušavamo da uhvatimo krivinu (ili dah), pa time samo trošimo vrijeme i energiju uzalud.

Parter
Svaku vježbu morate izvesti pravilno. Ako su to čučnjevi, morate osjetiti zatezanje trbušnjaka. Ukoliko u ležećem položaju podižete noge ispred sebe, trebalo bi da vam se zategnu i  mišići stražnjice. I ne smijete da ih savijate! To vam donosi samo trenutno olakšanje, ali u čemu je poenta ukoliko vježba nema nikakav efekat osim iluzije da, kao, nešto radite. Jeste da se noge tresu, ali poslije nekoliko nedjelja sve lakše ćete obavljati vježbu. Ne oslanjajte ruke na bokove, ne potpomažite se zamahom ruku kad radite trbušnjake, ne izvlačite trup pri sklekovima, ne držite se za guzu kada radite makazice ili bicikl.

Tegovi
Sporije je bolje. Nemojte brzati u radu sa tegovima - laganim kontrolisanim pokretima vaši mišići će biti više uposleni. A kako vam mišići ojačavaju, povećavajte broj serija/ponavljanja ili težinu, zavisno od toga šta vam trener preporuči i šta je vaš cilj.

Traka
Jeste da pridržavanje za ručke olakšava trčanje, ali definitivno umanjuje efekat. Isto je i sa trakom. Ukoliko ste sebi zacrtali 15 minuta na traci, istrčite toliko ujednačenim tempom, bez varanja. Ukoliko ste sebi zadali određenu kilometražu, nemojte da  sprintate kako bi brže prešli na sljedeću mašinu. Pokušajte povećati nagib poslije nekog vremena jer će to ne samo prijati vašim stopalima, već ćete trošiti i više kalorija.

Odvraćanje pažnje
Muzika i tv program vam mogu pomoći da se riješite dosade dok vozite sobni bicikl, ali će isto tako uticati na vašu koncentraciju da pravilno izvedete bilo kolu vježbu. Bolje je i da kraće vježbate, nego da se vučete kao prebijena mačka ne obraćajući pažnju šta zapravo radite. I često mijenjajte redoslijed vježbi i same vježbe, da biste izbjegli dosadu.

Stidljivost
Ne, ne gledaju svi  vas kako se mučite da odradite seriju vježbi. Majica natopljena znojem je u teretani pozitivna stvar, a ne mana. I niko vam neće prebaciti ako niste uspjeli da odradite baš toliko ponavljanja koliko vam je trener rekao. Mišići jačaju vremenom i ukoliko ih pravilno gradite, uskoro ćete svaku vježbu odraditi sa, uslovno rečeno, lakoćom, baš kao i ona izvajana cica na drugom kraju sale.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Pica pogača

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.