Kako smršati nakon porođaja

Neke žene poslije porođaja vrlo lako i brzo izgube kilograme. Međutim, one spadaju u onu srećniju i rjeđu grupu. Mnogo je više onih žena koje poslije porođaja imaju muka da povrate liniju od prije. Zato u ovom tekstu dajemo nekoliko savjeta kako najbrže smršati poslije porođaja.  

Kako smršati nakon porođaja

Djelovi koji posebno zadaju muke su stomak, bokovi i zadnjica. Za najbrže podizanje zadnjice, zatezanja stomaka i mršavljenja u nogama preporučuje se, pored pravilne ishrane, i vježbanje.

Tijelo tokom trudnoće

Trudnoća ili drugo stanje jes period tokom kog se žensko tijelo dosta mijenja. Neke od promjena su privremene, dok se druge zadrže duži vremenski period. Podivljali hormoni u trudnoći kod žena dovode do različitih promjena raspoloženja, ali mogu uzrokovati privremeno slabljenje vida i dovesti do drugih zanimljivih pojava.

Za razliku od navedenih promjena koje su spolja neprimjetne, tokom ovih devet mjeseci dešavaju se i one spolja i te kako vidljive. Takve su, recimo, rast grudi, stomaka, odnosno porast težine ili oticanje nogu i ruku koje se najčešće dešava u trećem tromjesečju, naročito u zadnjem mjesecu trudnoće. Nakon porođaja oticanje ruku i nogu postaje prošlost, stomak se naizgled smanji, ali višak kilograma ostaje još neko vrijeme.

Preventivno razmišljajte o višku kilograma

Često se žene u trudnoći prepuste neizbježnom gojenju i prestanu razmišljati o kilaži. Problem viška kilograma skinu sa liste prioriteta i ostave ga da čeka dane, nedjelje i mjesece nakon porođaja. To je veoma pogrešan stav. Ukoliko se tokom takozvanog drugog stanja žene pridržavaju dva sasvim jednostavna savjeta, nakon porođaja gubljenje viška kilograma biće jednostavno i brzo.

Prvi savjet glasi: ne jedite za dvoje. U trudnoći nema potrebe za tim. Jedite onoliko koliko ste gladni, i vama i djetetu to će biti sasvim dovoljno. Savjet broj dva glasi: kako se ne bi nakon porođaja previše opterećivali pitanjem kako smršati, u toku trudnoće pazite šta jedete. Naime, zaboravite na slatkiše i grickalice. To su glavni krivci za višak kilograma koji istovremeno nisu nimalo hranljivi, niti sadrže vitamine neophodne za rast i razvoj ploda. Ishranu obogatite voćem, povrćem i mesom. Unosite u organizam vitamine i minerale, ne kalorije.

Potpuno prirodan način gubljenja kilograma nakon porođaja – dojenje

Dojenje je potpuno prirodan, a možda i najefikasniji način za gubljenje kilograma nakupljenih u trudnoći. Dakle, ako se pitate kako smršati nakon porođaja, evo sasvim jednostavnog odgovora – dojite, i to što duže. Osim što dojenje pomaže pri gubljenju kilograma, ono je i veoma zdravo za svaku bebu. Ne postoji zdravija hrana za bebe od majčinog mlijeka.

Gubljenje trudničke kilaže i fizička aktivnost

Još jedan prirodan i zdrav način gubljenja viška tjelesne težine je bavljenjem fizičkom aktivnošću. Međutim, kada je gubljenje trudničke kilaže u pitanju, žene moraju biti veoma pažljive. One moraju sačekati određeni vremenski period nakon porođaja, pa tek onda početi da se bave fizičkom aktivnošću. Nekoliko sedmica (makar šest) nakon porođaja, žene treba da odmaraju i sačekaju da se njihovo tijelo oporavi. Tek onda je vrijeme za opterećivanje pitanjem „kako smršati“ i za fizičku aktivnost.

O kilaži se morate brinuti i kasnije

Naime, tajna vitkih mama nije samo u dojenju i fizičkoj aktivnosti, već i u kasnijoj brizi o svojim kilogramima. Klasična greška koju mame prave brinući o svojoj deci jeste „jedenje za njima“. Kada god dete ne dovrši svoj obrok, mame to urade umjesto njega. Izbacite tu naviku, i bićete fit.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.