Topla ili hladna obloga? Koju oblogu i kada korisititi?

Kada osjećamo bol, ponekad postoji dilema da li odabrati tople ili hladne obloge, a mnogi od nas su nerijetko pogriješili u izboru i pogoršali situaciju. Međutim, postoje uputstva koja će spriječiti greške u budućnosti.

Topla ili hladna obloga? Koju oblogu i kada korisititi?

Toplota je bolja kada je riječ o dugotrajnim i hroničnim bolovima, obično oni koji traju više od šest sedmica. Artritis dovodi do trošenja i oštećenja hrskavice u zglobovima, a u ovim slučajevima se preporučuju tople obloge jer toplota opušta zglobove i mišiće.

Led je efikasan kod bola izazvanog svježim povredama i smanjuje upale. Kada osoba ima glavobolju, bol se javlja u živcima i krvnim žilama u mozgu, a olakšanje donosi primjena hladnih obloga, bilo da se radi o ledu ili hladnim peškirima.

Ljudi često prave grešku i koriste hladne obloge kako bi smanjili bol koji izaziva ukočenost vrata. Ispravno je koristiti toplotu za opuštanje mišića.

Ukoliko istegnete mišić ili povrijedite tetive, potrebno je da nanesete hladne obloge kako biste ublažili upalu i bol. Međutim, kada prođe upala, mišići mogu biti kruti, tako da za njihovo opuštanje treba koristiti tople obloge.

Slično je i pri istegnuću ili kidanju ligamenata u zglobovima. Prvo se koriste hladne, a potom tople obloge.

Tendinitis je stanje upale tkiva koja povezuju mišiće i kosti. Sebi možete pomoći nanošenjem leda.

Tendinoza je stanje hroničnog tendinitisa u kojem su tetive oštećene na ćelijskom nivou. Kao što je slučaj sa ostalim hroničnim stanjima, ovdje pomaže primjena toplote.

 

klix.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Svježe meso bez frižidera

RECEPT
DANA

Krompir sa susamom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.