Kako najbolje očistiti uši

Kako najbolje očistiti uši

Možda vam se čini da su štapići za uši najučinkovitiji alat za čišćenje ušiju, pored sapuna i vode, međutim trebalo bi dobro da razmislite o načinu na koji ih koristite.

Nedavno istraživanje bolnice Henry Ford dovodi u direktnu vezu korištenje vatenih štapića i oštećenja unutrašnjeg uha.

Međutim, to ne znači da ih trebate prestati koristiti za čišćenje ostatka uha.

Većina proizvođača štapića za uši savjetuje da njima nježno čistite vanjsko uho, bez ulaska u ušni kanal. I to je savjet koji bi trebalo da poslušate.

Stavljanjem štapića u ušni kanal rizikujete gubitak sluha zbog nakupljenog cerumena, odnosno ušnog voska, ili još gore – pucanje bubnjića.

‘Cerumen prirodno podmazuje i štiti unutrašnje uho od vanjskih elemenata', kaže dr. Rachel Pritzker. Tako da ni nije poželjno riješiti ga se u potpunosti. Međutim, ako želite više čistoće, istraživanje preporučuje nakapati u uho 4 do 5 kapi mješavine vodonikovog peroksida (hidrogen) ili sirćeta sa toplom vodom.

Ako ne želite ostati bez sluha ili završiti kod ljekara, budite pažljivi prema svojim ušnim kanalima i ispirajte ih umjesto svakodnevnog korištenja štapića.

Magazin.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.