Pogledajte spisak namirnica koje ne bi trebalo podgijavati

Juče skuvano povrće danas možete da pojedete u obliku hladne salate sa maslinovim uljem i limunom, ali nikako ne bi trebalo da ga podgrijavate. Nutricionista Milka Raičević kaže da isto pravilo važi i za meso, ali i za mnoge druge namirnice.

Pogledajte spisak namirnica koje ne bi trebalo podgijavati

Zaboravite na podgrijavanje

- Najbolje bi bilo da se ništa ne podgrijava, jer svaki put kada zagrijete hranu dolazi do drugačije hemijske reakcije. Naravno, ne zavisi sve od podgrijavanja, već i od toga koliko dugo je hrana stajala, da li je bila u frižideru i da li ste je čuvali ispravno, sa folijom ili poklopcem - kaže nutricionista.

Iako se ne savjetuje grijanje bilo koje namirnice, najgori je spanać.

- Spanać i generalno zeleno lisnato povrće nikad ne smijete da podgrijavate, jer tu dolazi do najvećih hemijskih promjena. Može čak da bude i toksično. Stajanjem dolazi do promjena na zelenom lisnatom povrću, ali kada pogledate, na primjer, zelenu salatu, sve te promjene se odmah vide i vi je nećete pojesti. Kod spanaća se to ne vidi baš tako lako - objašnjava Milka Raičević.

Ni pasulj nije za ponovno grijanje

A zanimljivo je da ni pasulj ne bi trebalo da podgrijavamo.

- Iako se to kod nas radi, pa se pasulj podgrijava danima, zapravo je on idealan na sobnoj temperaturi. To znači da možete da ga ostavite da prenoći u frižideru, a onda izvadite porciju i ostavite da se sam ugrije. Ovo sve važi i za podgrijavanje u mikrotalasnoj pećnici - ističe naša sagovornica.

Ovo nikako nemojte podgrijavati

Na ovoj listi bi trebalo da se nađe i karfiol i sve ostale namirnice koje sadrže sumpor.
Ni pečurke ne smijete da grijete, a isto vaći i za meso, posebno ono sa roštilja. Grašak, paprika, mliječni proizvodi, razne repe i krompir takođe.

- Integralne žitarice, bilo da se radi o ječmu, pšenici ili bilo kojoj drugoj, gube najmanje nutritivne vrijednosti ovim putem, ali se ipak ne savetuje ponovno grijanje. Svi mi ponekad grijemo i hleb, a za to postoji mnogo bolja alternativa. Jednostavno ga uvijte u foliju i ostavite da stoji na radijatoru. Tako će dugo biti dopao i svjež - ističe Raičević, dodajući da to ne važi za tostiranje hleba, koje se preporučuje.

A šta da radite sa graškom od juče koji ne smijete da podgrijavate? Jednostavno, napravite salatu. Nutricionista savjetuje hladnu salatu, koja može da se napravi gotovo od svakog povrća, uz dodatak malo maslinovog ulja, limuna i začina po želji. Dodjate i kuvano meso koje vam je ostalo i uživajte u zdravom i brzom obroku.

 

24sata.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.