Šta treba da znate prije operacije hemoroida?

Jedan od čestih problema koji se javlja u domenu gastroenterološke hirurgije jeste problem hemoroida ili, u narodu nazvanih, šuljeva. Mogu biti spoljašnji i unutrašnji, a predstavljaju patološki proširene krvne sudove koji oteknu i upale se, i tada stvaraju probleme pacijentu.

Šta treba da znate prije operacije hemoroida?

Hemoroidi se takođe mogu javiti povremeno, zbog različitih uzroka, ali mogu postati i hronično oboljenje. Simptomi su isti i najčešče se radi o bolu u analnoj regiji, krvarenju i ispadanju čvorića tokom defekacije, ali se mogu javiti i svrab i osećaj peckanja u tom dijelu.

Kada se hemoroidalna bolest, koja ima četiri stadijuma, zakomplikuje i kada dođe do trećeg i četvrtog stadijuma, jedno od rješenja može biti laserska operacija hemoroida.

Indikacija za primjenu

Iako je treći i četvrti stadijum u razvitku bolesti već alarmantan sam po sebi i zahtijeva ozbiljnije hirurško liječnje, to može biti opcija i u prethodna dva stadijuma, ukoliko postoje izražene tegobe koje remete svakodnevno funkcionisanje. Hirurške metode liječenja su razne, od klasične, preko operacije podvezivanjem koja je vođena ultrazvukom, zatim liga-sure device metoda i neizostavna laserska operacija hemoroida (LHP).

Ova metoda laserskog skidanja hemoroida je minimalno invazivna tehnika koja se izvodi laserom pomoću sondi koje proizvode visoku temperaturu i time izazivaju koagulaciju krvi i zatvaranje hemoroidnih vena.

Indikovano je raditi lasersku operaciju i onda kada druge metode i načini liječenja nisu dali pozitivne rezultate, kada postoje i unutrašnji i spoljašnji šuljevi, kada postoji konstantan bol i krvarenje, ali i kod prolapsa.

Priprema za intervenciju

Sam postupak pripreme je jednostavan i nije komplikovan. Ne zahtijeva upotrebu nekih posebnih ljekova ni prije, ni poslije zahvata.

Međutim, ukoliko pacijent uzima neku redovnu terpiju o tome treba da obavijesti ljekara posebno ako se radi o ljekovima koji se koriste protiv zgrušavanja krvi.

Jedino što može biti potrebno je pražnjenje crijeva pred intervenciju, i to se može uraditi na dva načina – klistir ili laksativ.

Ne preporučuju se uzimanje hrane i tečnosti nepsoredno prije zakazanog termina.

Za sva ostala dodatna, odnosno specifična uputstva, obratićete se klinici kojoj ste odlučili da poklonite svoje povjerenje.

Kako izgleda postupak?

Sam postupak hirurške laserske operacije hemoroida izvodi iskusan i profesionalan tim stručnjaka koji čine ljekari hirurzi i drugo medicinsko osoblje, a uz obaveznu podršku i stručnu pomoć ljekara anesteziologa. Izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Ova metoda podrazumijeva da nema sječenja tokom operacije, a to znači da nema ni rana, niti bola nakon završetka. Dakle, šta se onda radi?

Vrši se endoluminalna laserska koagulacija (ili najjednostanvije rečeno ,,zavarivanje“) hemoroidalnih krvnih sudova. To znači da neće biti povreda i oštećenja anoderma i mukoze koji se odnose na okolno zdravo tkivo. Zbog činjenice da nema sječenja nema ni kopči i šavova, što ubrzava oporavak nakon intervencije pa o traje oko 20 minuta.

Par sati nakon intervencije pacijent se najčešće otpušta kući ako je sve u redu. Ne bi trebalo da postoji bol nakon završetka niti prepreke i smetnje bilo koje vrste za evakuaciju stolice. Ali ne postoji ni rizik od razvoja postopreativne stenoze analnog kanala.

Bolovanje u ovom slučaju najčešće nije ni potrebno jer je pacijent odmah sjutradan spreman za posao.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.