Šta sve može moćna hajdučka trava

Posebno je važna u liječenju neurednih i neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju valunga i drugih neprijatnih simptoma u klimaksu, ali i kasnije, kada žene uđu u poznije godine.

Šta sve može moćna hajdučka trava

Hajdučka trava, u narodu poznata i kao sporiš, stolisnik, ravanj i romantika, odavno se svrstala u red najvrednijih ljekovitih biljaka. Naziv hajdučka dobila je po hajducima koji su njome zacijeljivali rane. Njen latinski naziv Achillea millefolium vezuje se za grčkog junaka Ahila, koji je kao učen čovjek, u trojanskom ratu takođe koristio za vidanje rana. Ahilovo ime je dobila i zbog njegove izuzetne snage, jer i sama višestruko snažno djeluje.

Kao samonikla višegodišnja biljka raste u cijeloj Evropi, obično uz puteve, na livadama i pašnjacima. Cvjeta tokom cijelog ljeta, a bere se kada je sunce najjače, jer tada ima najviše eteričnog ulja. Etarsko ulje je ponekad plavo zbog sastojka azulena, zbog čega se koristi za pripremu ulja ili krema za sunčanje, jer se pokazalo da istovremeno štiti i njeguje kožu. Osim toga, hajdučka trava je izuzetno bogata taninima, organskim kiselinama, gorkim materijama koje joj daju gorko-aromatičan ukus, vitaminom K i C, smolom, mineralima kalijumom i natrijumom...

Ne izaziva naviku i može da se svakodnevno koristi za jačanje organa za varenje. Predstavlja sastavni dio velikog broja mješavina čajeva od raznih mirisnih, gorkih i oporih trava. Dijapazon djelovanja izuzetno je širok, sve do posipanja i previjanja rana finim prahom dobro osušene i mljevene biljke. Ovde do posebnog izražaja dolazi djelovanje azulena i tanina.

Zvanična medicina je dokazala da ekstrakt iz lista usporava razvoj patogenih klica, jer tanin i etarsko ulje sprječavaju zagnojavanje rana i doprinose bržem zarastanju uz ublažavanje bolova.

U narodnoj medicini hajdučka trava zauzima posebno mjesto u liječenju neurednih i neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju valunga i drugih neprijatnih simptoma u klimaksu, ali i kasnije, kada žene uđu u poznije godine. Samo jedna šolja čaja dnevno od hajdučice, svježe ubrane na jakom suncu, dovoljna je da ublaži ili otkloni simptome koje muče priličan broj pripadnica nježnijeg pola. Zagovornici narodne medicine tvrde da je uspješna i u liječenju bijelog pranja, upale jajnika, oboljenja materice i pojave mioma. Za sve navedene probleme, kao i za bolove u rukama i nogama, savjetuju se kupke sa hajdučkom travom. Kupka se spravlja tako što se 100 grama cijele biljke hajdučke trave stavi u litar hladne vode da odstoji preko noći. Sledećeg dana voda se zagrije do ključanja, a zatim doda vodi za kupanje.

Svoju djelotvornost hajdučica je potvrdila i kod liječenja migrene, nesvjestice, nagona za povraćanjem, suzenja i sekrecije očiju, krvarenja iz nosa. Iskustvo pojedinih korisnika pokazalo je da uspješno pročišćava krv i cio organizam čak i nakon iscrpljujućih hemioterapija.

Hajdučka trava pomaže i u liječenju hemoroida, čak i kada krvare, kao i u slučaju krvarenja iz želuca. Reguliše i rad bubrega, a djelotvorna je i kod reumatskih bolova u leđima. Preporučuje se i kod angine pektoris i njenih pratećih simptoma. Korisna je i za liječenje jetre, slezine, pankreasa, žutice.

U veoma rijetkim situacijama kod vrlo osjetljivih osoba, prilikom upotrebe, može doći do alergijskih reakcija. U takvim okolnostima treba uzimati izuzetno mladu i tek procvjetalu biljku, a čaj piti u sitnim gutljajima i malim količinama.

ZA LIJEČENjE UPALE MATERICE I JAJNIKA

Pomiješati po 3 kašike hajdučice i kantariona, po 2 kašike koprive, nevena, ivanjskog cvijeća, mljevenog oraha, majčine dušice, bosiljka i kamilice i po 1 kašiku matičnjaka i macine trave. Dobijena mješavina se prelije sa najmanje 600 mililitara do litar kipuće vode, ostavi da odstoji poklopljeno dva sata, a zatim procijedi i pije tri puta po šolja, gutljaj po gutljaj. Čaj može da se zasladi, može da se pije topao i hladan, s tim što ako se pije topao izaziva znojenje. Da bi se postigao željeni efekat, čaj bi trebalo piti najmanje tri nedjelje, uz dodatno korišćenje kantarionovog ulja - tri puta dnevno po 30 kapi sa malo vode.

ZA BIJELO PRANjE

Napraviti mješavinu od po 40 grama listova i cvjetova hajdučice i kamilice. U to dodati mešavinu od po 10 grama žalfije i lista koprive. Od dobijene mješavine odvojiti četiri kašike i preliti sa litrom ključale vode. Sačekati da se sadržaj prohladi do temperature tijela, procijediti i zapirati se tako dobijenim čajem. Postupak ponavljati svakodnevno sve dok se ne uspostavi normalna vaginalna flora.

 

novosti.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.