Ženama koje imaju ovih 6 navika, stres ne može ništa!

Stres je osjećaj koji dobro poznajemo, možda čak i predobro. Užurban način života i okruženje koje diktira svoj tempo veoma često mogu biti uzročnici stresa. Krajnji rezultat? Prejedanje, nesanica i negativne misli koje utiču na vas fizički, mentalno, društveno, duhovno pa čak i profesionalno.

Ženama koje imaju ovih 6 navika, stres ne može ništa!

Kako spriječiti stres da utiče na vaše opšte blagostanje? Pratite sljedećih šest isprobanih i provjerenih navika žena koje nemaju problema sa stresom.

Spavajte

Miran san ne samo da vas priprema za sljedeći naporni dan već i spriječava nastanak iscrpljenosti koja je veoma često jedan od preduslova stresa. Suočavate se sa nesanicom koja je povezana sa stresom ili samo treba da poboljšate kvalitet odmora? Stručnjaci tvrde da je “užina” prije spavanja, koja se sastoji od male količine složenih ugljenih hidrata (kao što su, na primjer, ovsene pahuljice) odličan recept za dobar san. Pored toga, potrebno je i da su vam jastuci i dušek udobni, a spavaća soba zatamnjena i hladna.

Izađite napolje

Odvojite trenutak da napustite radni sto i da se podsjetite kako izgleda dan! Iako sunčanje i nije najpametnija ideja, malo sunca i svježeg vazduha svakog dana nudi mnoštvo pozitivnih efekata. Dakle, izađite malo napolje, makar to bilo na pet minuta, kako biste smanjili napetost, razbistrili glavu i napunili baterije. Jeftinije od odmora, a gotovo jednako efikasno.

Pijte manje kafe

Unošenje manje kofeina može držati na odstojanju promjene raspoloženja i nervozu koji se povezuju sa stresom. Vjerovatno nećete biti svjesni koliko snažaj uticaj kofein ima na vaše tijelo i raspoloženje sve dok ne smanite njegov unos. Jedini izuzetak: prije vježbanja – novija istraživanja pokazuju da unos kofeinskih napitaka prije vježbanja poboljšava performanse i ukupni učinak.

Redovno vježbajte

Pridržavanje redovnog rasporeda vježbanja ne samo da će vam pomoći da budete u formi već će vam pomoći da nađete unutrašnji mir, izbacite iz sebe negativnu energiju i riješite se stresa. Na primjer, ako odlučite da svakog utorka idete na časove joge, vi se obavezujete da ćete posvetiti određeni vremenski period sebi i svom blagostanju. To je dobar osjećaj, i psihički i fizički.

Držite se zdravih grickalica

Tokom stresnih dana važno je da redovno jedete, kako bi metabolizam bio na optimalnom nivou i kako biste imali dovoljno energije za nošenje sa svakodnevnim izazovima. Međutim, ukoliko volite grickalice, imajte na umu da velika većina njih vodi do osjećaja tromosti, nadimanja ili hiperaktivnosti, a sve navedeno može prouzrokovati i pogoršati negativne simptome stresa. Umjesto da odmah posegnete za čipsom ili čokoladicama, držite se zdravih grickalica (kao što su neusoljeni bademi).

Mislite pozitivno

Kada se suočavaju sa stresnim situacijama, naše misli obično “oslabe” te se naš uobičajeni optimizam pretvara u negativne i zbunjujuće misli. Ovakve misli, zauzvrat, stvaraju više stresa i tako produžuju negativan ciklus. Međutim, zatvaranje očiju samo na jedan trenutak i fokusiranje na jednu ili više stavri na kojima ste zahvalni, može vam pomoći da preusmjerite energiju, povećate produktivnost i smanjite nivo stresa.


minimagazin.info

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.