Od ovih namirnica vam mogu požutjeti zubi

Od ovih namirnica vam mogu požutjeti zubi

Kao što postoje namirnice koje pomažu izbjeljivanju zubi, postoje i namirnice koje podstiču žutilo zuba i njihovo kvarenje. Ne treba posebno naglašavati da takve namirnice valja izbjeći ako želite da zadržite svoj blistav osmijeh.

Šećeri su veliki neprijatelj zdravlju zuba, pogotovo velike količine koje se nalaze u slatkišima, na primjer tvrdim bombonima. Takve su namirnice posebno štetne jer osim šećera i njegovog lošeg uticaja, mogu tvrdoćom oštetiti zubnu gleđ ili čak slomiti zub. Donosimo popis namirnica koje su naročito loše za zube:

Led - Iako je ljeti led omiljen u različitim napicima, njegovo direktno konzumiranje može povećati osjetljivost zuba, a to dovodi do bržeg oštećenja. Umjesto da ga zadržavate u ustima, sačekajte da se više istopi u čaši.

Alkohol - Alkoholna pića isušuju usnu šupljinu. To je uzrok mnogih oralnih infekcija i bolesti.

Citrusi - Nevjerovatno su zdravi, ali prevelika konzumacija citrusnog voća može oštetiti zubnu gleđ. Tome možete doskočiti tako što ćete nakon jela popiti i čašu vode.

Kofeinski napici - Kao prvo, reći ćemo samo - kafa. Ona nije štetna za zdravlje zuba, ali neizbježno ostavlja žućkastu pigmentaciju. Ona se može ukloniti, ali pomoći nema ako u kafu dodate previše šećera. Tada je opasnost veća.

Gazirana pića - Mnogima omiljena Coca-Cola obiluje šećerom. Ako je pijete u velikim količinama, u ustima će se razviti mnoge bakterije koje se hrane šećerom. U vašim ustima će stvoriti kiselinu koja će zube činiti podložnijim kvarenju. 

Suvo voće - Suvo voće slično djeluje na zube kao bomboni. S obzirom na to da obiluje šećerom, ostaci se zadržavaju na zubima duže od ostataka druge hrane.

Dnevno.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.