Napravite sami efikasan sprej protiv komaraca

Ako ljeti boravite u prirodi, vjerovatno koristite neka od sredstava za odbijanje komaraca. Ali, iako su prilično efikasni u rastjerivanju letećih krvopija, kupovni preparati mogu biti prilično agresivni i izazvati iritacije kože. Sredstva iz kućne radinosti su uvjek bolji izbor, a jednako su efikasna.

Napravite sami efikasan sprej protiv komaraca

Komarce privlače određeni mirisi, osobe koje u tijelu imaju visoku koncentraciju steroida ili holesterola privlače komarce, kao i oni koji proizvode više mokraćne kisjeline.

Ove supstance stimulišu čulo mirisa komaraca i nepogrešivo ih dovode do određene "žrtve".

Komarce privlače i osobe koje oslobađaju više ugljen-dioksida, recimo gojazne osobe i trudnice.

Ujede ovih dosadnih insekata prati neprijatan svrab, a oni ponekad mogu biti i prenosioci opasnih bolesti.

Studije su pokazale da vitamin B1 (tiamin), koji je rastvorljiv u vodi i neophodan za pravilno funkcionisanje tijela, može biti dobra "odbrana" od komaraca.

Nalazi se u kelju, kupusu, brokoliju, luku, spanaću, boraniji, tikvicama, plavom patlidžanu i sjemenkama suncokreta, a ako je njegov nivo u tijelu visok, komarcima ćete mirisati krajnje neprijatno (na kvasac) tako da će vas zaobilaziti u širokom luku.

A evo i recepta za domaće sredstvo protiv komaraca. Potrebna su vam samo dva sastojka: jabukovo sirće (po mogućnosti organsko) i svjež peršun.

U avan stavite šaku isjeckanog peršuna, dodajte 100 mililitara jabukovog sirćeta i dobro izgnječite. Ostavite da odstoji nekoliko sati, procijedite i sipajte tečnost u bočicu sa raspršivačem. Ako vam je miris neprijatan, dodajte nekoliko kapi nekog esencijalnog ulja koje volite.

Naprskajte po tijelu prije nego što krenete napolje, a između korišćenja, sredstvo čuvajte u frižideru.

 

mondo.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.