Ovaj doručak je najzdraviji ako želite da smršate -satima vas drži sitim

Ovaj doručak je najzdraviji ako želite da smršate -satima vas drži sitim

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, posebno ako želite da smršate.

Ali ukoliko već oko 10 ili 11 sati ponovno počinjete da osjećate glad, počnite da razmišljate o tome da pametnije birate namirnice za taj najvažniji obrok u danu.

Najbolji izbor je – zobena kaša! To potvrđuje i najnovije istraživanje objavljeno u časopisu “Annals of Nutrition & Metabolism”.

Istraživanje je obuhvatilo 36 muškaraca i žena koji su bili podijeljeni u tri različite grupe: prva je jela zobenu kašu za doručak, druga je jela kornfleks (kukuruzne pahuljice), a treća je preskakala doručak i pila samo vodu.

I prva i druga grupa unosile su 350 kalorija ukupno. Kroz naredna tri sata svi učesnici su morali, u više navrata, da bilježe stanje sitosti, a davali su i uzorke krvi kako bi im se pratio nivo šećera i insulina u krvi. Nakon toga su svi dobili isti ručak koji je trebalo da konzumiraju sve dok se ne najedu.

Kao što su i očekivali, naučnici su potvrdili da je grupa ljudi koja je jela zobenu kašu bila najmanje gladna tokom jutra i podneva i pojeli su i 31 odsto manje kalorija za ručak. Osim toga zobena kaša je imala najpovoljnije djelovanje i kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom, oni su konzumirali čak 50 odsto manje kalorija tokom ručka.

Ispitanici koji su doručkovali kukuruzne pahuljice imali su, već tri sata nakon doručka, isti osjećaj gladi kao i ispitanici koji su samo pili vodu (a i pojeli su jednak broj kalorija za ručak kao i osobe koje nisu ništa doručkovale).

Zbog čega je to tako iako su ispitanici pojeli istu kalorijsku vrijednost kukuruznih pahuljica i zobene kaše? Zbog toga što se zobena kaša duže zadržala u želucu, dok kornfleks (koji ima visok nivo šećera) uzrokuje veliki porast glukoze u krvi, ali i njen brzi i nagli pad.

Ovo istraživanje samo je još jedno u nizu koje potvrđuje koliko je zobena kaša korisna ako želimo da skinemo kilograme, jer onih 31 i 50 odsto manje unesenih kalorija svakako će se osjetiti i primijetiti kroz duži period.

Zašto baš zob?

Zob i njene izvedenice poput kaše i pahuljica veoma su zdrava, ali i vrlo povoljna hrana. Ako mislite da se zobena kaša jede samo za doručak, varate se. Ona se može miješati s gotovo svim jelima, kao prilog, dodatak kuvanom povrću ili salati ili pak razne slatke verzije. Može biti i osnova zdravih dezerta, poput kolačića, piše “Huffington Post”.

Siti ste duže

Vlakna koja sadrži zobena kaša djeluju tako da povećavaju volumen pojedene količine u našem probavnom sistemu, zbog čega ćete nakon zobene kaše biti duže vremena siti. Osim toga, zahvaljujući vlaknima stimulira probavu i pokretač je metabolizma pa je idealna hrana za sve one koji žele da smršaju.

Snižava holesterol

Bogata zdravim vlaknima, zobena kaša ima svojstvo vezivanja masnoća za sebe te tako snižava nivo lošeg holesterola u krvi. Na taj način i štiti zdravlje srca i krvnih sudova i smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Snižava pritisak

Od svih jela kojima možete da stabilizujete pritisak, zobena kaša je jedna od najmoćnijih namirnica. Djelotvorni sastojak zobene kaše je lignan, biljna vlakna, a studije pokazuju da redovnim uzimanjem može da se snizi krvni pritisak i do 30 odsto.

Smanjuje rizik od raka

Cielozrnaste namirnice, uključujući i zobene pahuljice smanjuju rizik od raka debelog crijeva, pokazala je studija objavljena u časopisu “British Medical Journal”. Osim toga, studije pokazuju da zob smanjuje rizik od raka dojke, prostate i jajnika.

 

neyavisne.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.