Čudesna borovnica

Ova biljka poznata kao narodni lijek protiv dijabetesa, toliko je djelotvorna, da je neki nazivaju i biljni inzulin.

Čudesna borovnica

Istraživanja su pokazala da borovnica usporava proces starenja, prekida početnu fazu razvoja raka i pomaže u kontroli dijabetesa.

Borovnice rastu kao žbun, cvijetaju od maja do juna, a ukusni plodovi u vidu bobica sazrijevaju od jula do septembra. Ljekoviti su i plodovi i listovi. Listovi se beru pred sazrijevanje plodova i suše se na suvom mjestu i promaji. Zreli plodovi se beru u ljeto i suše na suncu. Plod je tamnoplavo-crna  okrugla, sočna bobica prijatnog kiselkasto-slatkog ukusa, pomalo i gorkog. Kao lijek se koriste svježe i sušene bobice, sok od zrelih bobica, sirup i vino.

Od borovnice se prave čajevi za liječenje čira, proliva, nedostatka apetita, dijabetesa i drugog... Obzirom da su borovnice mnogo zdrave, treba što više da se koriste u ishrani.

Listovi

Listovi borovnice pomažu u suzbijanju mučnine i stomačne kiseline, povraćanja, proliva, grčeva u stomaku i kašlja. Mnogo je važna u narodnoj medicini kao lijek proti šećerne bolesti, a toliko je djelotvorna da je zovu i biljni inzulin. Važno je da se zna da su listovi djelotvorni samo ako se uberu pred sazrijevanje bobica i da kasnije nemaju ljekovito svojstvo.

Čaj od listova borovnice ne smije da se pije bez nadzora. Listovi se suše u tankim slojevima u hladu ili u rerni na 40 stepeni. Preliveni vrelom vodom, ublažiće upalu bešike i mokraćnih kanala. Gnojne afte kod male djece efikasno se liječe cijedjenim sokom od svježih mladih listova borovnice.

Bobice

Bobice se jedu svježe, sušene ili natopljene u rakiji. Suše se na 45 stepeni. Od njih se cijedi sok ili se kuva marmelada. Za ispiranje grla koristi se neobradjen sok od borovnice, dok marmelada od ovog šumskog voća rashladjuje bolne upale usta i grla. Sušene bobice se koriste i za liječenje hemoroida, obzirom da zaustavlja krvarenje, a djeluje i na poboljšanje lošeg varenja i na slab apetit...

Suve bobice sprječavaju proliv, pogotovo kod male djece, dok svježe djeluju kao blago sredstvo za pročišćavanje. Sok značajno ublažava smetnje sa varenjem i pojačava apetit. Borovnica djeluje i kao blago sredstvo protiv dijareje i katara u crijevima, te raznih promjena na sluznici...

Od zrelih plodova borovnice se pravi poseban ekstrakt od kojeg se prave tablete koje povoljno utiču na oštrinu vida.

Obzirom da je taj lijek dosta skup, najbolje je da se pije sok od borovnice, a za istu  namjenu može da se napravi kompot od sušenih zrelih plodova. Zrele bobice su dijetetsko  sredstvo koje se koristi i za jačanje krvne slike.

Brojna ispitivanja ovog bobičastog voća daju izvanredne rezultate. Kao prvo, od 40 raznih vrsta plodova voća i povrća, borovnica je proglašena za najbogatiji izvor antioksidanata. Pored toga, istraživanja su pokazala da borovnica usporava proces starenja,  blokira početnu fazu za razvoj karcinoma, poboljšava vid, kao i cirkulaciju, pomaže u kontroli dijabetesa itd.

Sastav: Sušene bobice sadrže flobatanin, mješavinu raznih antocijanskih heterozida koji soku od borovnice daju boju, zatim šećere, organske  kiseline (uglavnom limunsku i jabučnu kiselinu), pektin, vitamin C, karoten... List sadrži pirokatehinske tanine, arbutozide, kao i nekoliko flavonskih heterozida.

Slatko od borovnice

Borovnice se peru i čiste od listova. Redaju se u plitku posudu velikog prečnika, red borovnice, red šećera, tako da šećer bude zadnji sloj na površini. Ostavi se 24 sata, da borovnice puste sok. Zatim se smjesa kuva 20-ak minuta i pri kuvanju se skida pjena i dodaje po malo vanile. Voda se ne stavlja. Kada se slatko ohladi, sipa se u tegle.

Borovnica protiv dijabetesa

U litar vode se kuva 60 grama sušenih listova borovnice. Potom se procijedi i pije tri puta na dan. 

Tinktura od borovnice protiv dizenterije

Odlična tinktura za liječenje dizenterije se dobija tako što 250 grama suvih bobica borovnice stavite u litarsku bocu i prelijete sa prepečenom rakijom. Bobice treba da stoje bar 6 mjeseci, a onda se rakija procijedi i filtrira. Tinktura se uzima tri puta dnevno sa šoljom mlake prokuvane vode ili istom količinom domaćeg crnog vina.

Sirup od borovnica

Za pripremu sirupa potrebno je borovnice probrati, oprati, odstraniti im peteljke, staviti ih u cjediljku, a zatim ih izgnječiti i ostaviti preko noći na hladnom mjestu da odstoje. Sutradan, izgnječene borovnice propasirati i procijediti kroz čisto tanko platno ili višestruko savijenu gazu.
Dobijeni sok sipati u čistu šerpu, zagrijati do ključanja i zatim dodati šećer. Na svaki litar soka ide jedan kilogram šećera. Mješavinu soka i šećera vratiti da ponovo provri, a u toku kuvanja skidati pjenu koja se stvara na površini. Skuvani sirup sipati u pripremljene flaše još dok je vruć, a zatim ih zatvoriti dvostrukim celofanom.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.