Šta u stvari jedemo? Voćne jogurte bez voća, tečni šećer umjesto meda, papriku sa olovom...

Analiza žalbi potrošača pokazuje sve učestalije prevare hranom, ali uglavnom je riječ o njihovoj krivici zato što ne provjeravaju rok trajanja i deklaraciju na proizvodu, jer da to čine trgovci i proizvođači ne bi ni pokušavali prodati proizvode čija konzumacija nije sigurna, saopštila je Regionalna organizacija za zaštitu potrošača ROZP. 

Šta u stvari jedemo? Voćne jogurte bez voća, tečni šećer umjesto meda, papriku sa olovom...

Najčešće prevare bilježe se kod maslinovog ulja, meda, začina, kafe, riže i voćnih sokova, navodi zamjenica predsjednika ROZP-a Mira Radić.

Umjesto meda - običan tekući šećer, paprika s primjesom olova

Med je lako lažirati, kao i ostale prirodne zaslađivače, pa proizvođači dodaju običan tečni šećer ili fruktozni kukuruzni sirup. Zato je, kaže Radić, med najbolje kupovati direktno od proizvođača za koje je poznato da imaju košnice.

Začini su često mješavina osnovnog začina i primjesa, a zabilježeno je čak i dodavanje olova u paprike. Mljeveni crni biber sadrži komadiće grančica i heljdinog brašna, pa je zato najbolje kupovati začine u komadu koje potrošači mogu sami samljeti, stoji u saopštenju.

U kafi krompir ili pasulj?!

Dodaje se da mljevena kafa nerijetko sadrži i slatki krompir, korijen cikorije ili prženi pasulj, te je i u ovom slučaju najsigurnije kupiti kafu u zrnu i samljeti je kod kuće.

Voćni sokovi umjesto pravog voća često sadrže vodu, boju, šećer i slatke umjetne arome. Na primjer, ustanovljeno je krivotvorenje soka od šipka, koji se često razrjeđuje sokom od grožđa ili krušaka. Često se prave potpuno sintetički sokovi koji ne sadrže nikakve tragove pravog soka. Zato je, savjetuju u ROZP-u, puno bolje napraviti sok od svježeg voća. Čajevima se dodaje obična trava ili listovi paprati.

I plodovi mora su visoko na listi prevara, jer se podvaljuje jeftinija riba umjesto skuplje. Ako je riba smrznuta teško je prije konzumacije uočiti razliku, pogotovo ako je već konfekcionisana. Tu može pomoći odluka da se kupuje od poznatog i već provjerenog proizvođača.

Kvalitet ekstra djevičanskog maslinovog ulja ugrožena je u cijelom svijetu. U ROZP-u ističu kako je pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje najlakše prepoznati po tome da se zgusne kada je hladno. Osim toga, ulje je zapaljivo i pamučne niti uljane lampe u ovom ulju moraju gorjeti.

Najbolje je kupiti ga kod poznatih lokalnih proizvođača ili pronaći fabriku čiji proizvodi imaju certifikat da je ulje čisto i organsko. Cijena nije pouzdan pokazatelj, kažu u ROZP-u.

Voćni jogurti bez voća

Navode i kako voćni jogurti često uopšte ne sadrže voće, pa se potrošačima savjetuje da provjere sastav namirnica na etiketi, ali i preporučuje da sami naprave voćni jogurt sa svježim voćem i običnim jogurtom i zaslade ga medom.

Energetska pića sadrže i po 500 miligrama kofeina i puna su šećera, tako da je voda puno bolja opcija za podizanje energije.

Prerađeno meso kao što su viršle, salame, paštete, kobasice i slični proizvodi često su sa produženim trajanjem. Nitrati koji se dodaju za održavanje boje i sprječavanje rasta bakterija povezani su s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, upozoravaju u ROZP-u.

Zato je potrebno gotovo potpuno izbaciti takve proizvode iz ishrane, preporuka je udruženja za zaštitu potrošača.

 

portaloko.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.