Klinički centar Crne Gore dobija novi ultrazvuk za pregled dojki

Klinički centar Crne Gore (KCCG) dobiće novi ultrazvučni aparat za pregled grudi, u okviru društveno odgovorne kampanje „Pokaži da ti je stalo“, koju je kompanija Avon posvetila borbi protiv raka dojke. Zahvaljujući novom aparatu, broj pregleda biće povećan, kao i njihov kvalitet.

Klinički centar Crne Gore dobija novi ultrazvuk za pregled dojki

Osnovni zadatak ovog aparata je da poboljša kvalitet i preciznost ultrazvučne dijagnostike za bolesti dojke“, saopštio je na konferenciji za medije Branimir Vlahović, direktor Centra za radiološku dijagnostiku KCCG.

U Crnoj Gori godišnje od raka dojke oboli 350 žena, od kojih svaka treća izgubi bitku sa ovom bolešću. Oko 70 odsto oboljelih ima rani karcinom dojke, koji se može izliječiti u većini slučajeva, dok metastatski karcinom, koji nije izlječiv, ima 30 odsto njih, podaci su KCCG. Upravo zbog činjenice da je rak dojke izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme, glavni cilj kampanje „Pokaži da ti je stalo“ je podizanje svijesti o važnosti pravovremenih pregleda grudi, objašnjavaju iz Avona.

Važno je govoriti o toj temi, ne tretirati je kao tabu - edukovati što više dama svih generacija, ali i njihove partnere, muškarce, braću, očeve, jer i oni imaju veoma važnu ulogu u životu i zdravlju žena. Pozivamo Vas i Vašu publiku da pokažite da vam je stalo, tako što ćete podsjetiti svoje majke, supruge, sestre i ćerke da se pregledaju. Ohrabrite svoje koleginice, komšinice i prijateljice da urade isto. To je borba svih nas i zajedno možemo da napravimo razliku koju želimo – a to je da pozitivno utičemo na ovaj problem koji pogađa žene širom svijeta“, navela je Miroslava Pavlović-Marjanović, direktorka kompanije Avon za Jadranski region.

Vrijednost donacije kompanije Avon iznosi blizu 30 000 eura. Novac je prikupljen prodajom specijalnih Avon proizvoda sa ružičastom vrpcom, od kojih je cjelokupan bruto profit namijenjen Avon akciji za borbu protiv raka dojke u Crnoj Gori.

Medicinska oprema je, pored stručnog osoblja i volje naših dama da se pregledaju, najvažniji element u borbi protiv raka dojke. Želim da iskoristim ovu priliku da se posebno zahvalim našim Avon Damama, koje su kupovinom Avon proizvoda sa ružičastom vrpcom, direktno doprinijele realizaciji ove donacije“, rekao je Filip Popović, direktor Avon Cosmetics Montenegro.

Ministarstvo zdravlja je podržalo kampanju „Pokaži da ti je stalo“ i zahvalilo se Avonu na donaciji. Oni su podsjetili da država sprovodi skrining, odnosno, organizovane mamografske preglede, upravo sa ciljem da se bolest otkrije u ranoj fazi.

“Jedino zajedničkim angažovanjem aktera unutar zdravstvenog sistema, ali i cjelokupne društvene zajednice, možemo ostvariti uspješnu realizaciju ovog programa. U cilju unapređenja realizacije programa Skrininga karcinoma dojke u Crnoj Gori planirana je nabavka digitalnih mamografa u ovoj godini”, saopštio je Miro Knežević, generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja.

Osim donacije ultrazvuka i edukacije o važnosti redovnih ultrazvučnih i samopregleda dojki, Avon će 13. oktobra u centru Podgorice organizovati i trku muškaraca pod nazivom „U njenim cipelama“. Učešćem u trci, muškarci dobijaju priliku da na simboličan način pokažu da im je stalo, jer oni mogu da imaju važnu ulogu u životima žena iz svog okruženja, kada je u pitanju i briga o njihovom zdravlju.

Kampanja „Pokaži da ti je stalo“ u Crnoj Gori nastavak je globalne misije kompanije Avon da živote žena učini boljim. U preko 50 zemalja širom svijeta, Avon je kroz svoje akcije donirao preko milijardu dolara za podršku programima koji se bore protiv raka dojke i omogućio preglede dojki za desetine miliona žena.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.