Ove životne lekcije djeca ne mogu naučiti u školi

Roditelji često prebacuju odgovornost na učitelje, ali životnim vještinama bi samostalno trebalo da uče svoju djecu. Donosimo vam spisak lekcija koje nijedno dijete neće imati priliku da nauči u školi, a svakako bi trebalo da zna.

Ove životne lekcije djeca ne mogu naučiti u školi

Osnove finansija

Pritom ne mislimo na opsežno ekonomsko učenje, već o osnovama racionalnog raspolaganja novcem. Nije loše praviti kućni budžet i razgovarati kako i gde novac najbolje potrošiti.

Razumijevanje kredita

Naučite dijete da pozajmljivanje novca nikada nije besplatno.

Lične komunikacione vještine

U svijetu modernih tehnologija kada djeca komuniciraju SMS-om, e-mailom i raznim aplikacijama, naučite svoje dijete da lijepo razgovara oči u oči.

Moć pregovaranja

Svi mi kroz život učimo ovu vještinu, kako bismo kasnije kroz život imali dobre temelje za kvalitetnu moć pregovaranja.

Emocionalna inteligencija

Uz učenje o fizičkom zdravlju, ono emocionalno nerijetko bude zapostavljeno. Važno je dijete naučiti kako da upravlja svojim stresom, brigama i emocijama.

Fokusiranje

U današnjem svijetu većina djece vješta je u multitaskingu, ali imaju problema s fokusiranjem i posvećivanjem pažnje samo jednoj radnji ili projektu. Naučite djecu da se usredsrede na bitne stvari tako da ih ne može i najmanje ometanje prekinuti u njihovoj radnji.

Upravljanje vremenom

Učenje kako ostati organizovan, koncentrisan i produktivan nešto je što nam svima, prije ili kasnije, zatreba u životu.

Osnove kuvanja

Pritom ne mislimo na kuvanje vrhunskih specijaliteta, već pripremu nekoliko osnovnih jela kako dijete ne bi bilo gladno ako vi budete odsutni.

Kućne popravke

Nove generacije sve su manje upoznate s klasičnim kućnim popravkama koje su prije znali gotovo svi, a danas skupo plaćate majstore za to. Naučite dijete ovim sitnim popravkama i uštedite mu novac.

Osnove prve pomoći

Svaka prva pomoć s kojom se djeca susreću je tek kratka teorijska lekcija. Potrudite se da dijete dobro nauči tehnike davanja prve pomoći.

Izvor: index.hr

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.