Polovno auto sjedište: da ili ne?

Preporuka je radije novo nego polovno auto sjedište, a evo i zašto.

Polovno auto sjedište: da ili ne?

U principu, nema ničeg spornog u višekratnom korišćenju (tj. promjeni vlasnika) kvalitetnih auto sjedišta. No, nažalost, često se auto sjedište kupuje preko oglasa od nepoznatih osoba. Ponekad se auto sjedišta "nasljeđuju" u porodici i to tako dugo da im je vijek trajanja prošao i više ne pružaju optimalnu zaštitu.

Na prvi pogled, auto sjedišta mogu izgledati potpuno ispravna. Ali, sakriveni nedostaci, sitne naprsline ili nedostajući djelovi laicima nisu odmah prepoznatljivi, a to može, u slučaju saobraćajne nezgode, odlučivati između života i smrti.

Ipak, ako je odluka da se kupi/nabavi korišćeno auto sjedište, treba ga nabaviti od poznatih i pouzdanih ljudi. Ako se sjedište za auto uzima od nepoznatih, ne može se biti siguran da ono nije bilo u sudaru, da je neoštećeno, da ima sve originalne djelove i originalna uputstva za ugradnju i korišćenje.


Datum proizvodnje prikazan na

naljepnici (10.02.2000)


Datum proizvodnje utisnut u

plastično tijelo auto sjedišta
(07.09.2005)

Zato prije preuzimanja polovnog auto sjedišta treba obavezno postaviti nekoliko pitanja, pa ako je odgovor na samo jedno od njih “ne” – tada od te nabavke treba odustati. To su ova pitanja:

 • Da li auto sjedište ima atest? 
 • Koliko je staro auto sjedište? (Neka sjedište ne bude starije od 5 godina ako je iz grupe 0/0+ niti starije od 4 godine za grupu I, jer - budući da je rok trajanja auto sjedište oko 6 godina - ono će taman izdržati do kraja svog korišćenja).
 • Auto sjedište nije bilo u sudaru?
 • Ima li auto sjedište proizvođačeva uputstva za korišćenje? 
 • Da li auto sjedište ima sve originalne djelove i u dobrom je stanju?
  - nema spoljnih oštećenja ni napuknuća,
  - trake pojasa su očuvane,
  - kopča i mehanizam za kopčanje rade ispravno,
  - presvlaka je očuvana
 • Da li se auto sjedište može čvrsto postaviti u automobil? .

Treba razmisliti i o ovome:

Ako se već nabavlja polovno auto sjedište, onda barem neka to bude neko od kvalitetnijih proizvođača. Ovo je važno zato što se ipak može imati više povjerenja u njihov kvalitet, a vjerovatno će se lakše pronaći i dodatne informacije i rezervni djelovi ako budu bili potrebni.


Kad auto sjedištu prođe rok trajanja

Kada je auto sjedište “odslužilo” i ne može se više koristiti, treba ga baciti. Prethodno, sjedište treba uništiti, a pojaseve isjeći. Ovo je izuzetno važno kako neko ne bi bačeno auto sjedište našao na otpadu i ponovo ga koristio ili pokušao prodati!

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Ćufte od sočiva i paradajza

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.