Menstruacija kasni, a ne osjećam nikakve simptome - Da li sam trudna?

Ako sumnjate na trudnoću, postoji nekoliko načina da saznate sa sigurnošću da li ste trudni ili ne. Test za trudnoću je svakako najčešći metod koji se koristi u utvrđivanju trudnoće. Ovaj test se može naći u svakoj apoteci i sa visokom sigurnošću može potvrditi da li je (ili nije) došlo do trudnoće. Ipak važno je i kada ga radite, pa je kućni test najpouzdaniji kada se radi oko nedjelju dana nakon očekivane menstruacije. 

Menstruacija kasni, a ne osjećam nikakve simptome - Da li sam trudna?

Zašto ne osjećam nikakve simptome trudnoće?

Čuvene filmske scene u vidu trčanja u kupatilo i povraćanja, na osnovu kojih je svima jasno da je junakinja u drugom stanju, i nisu sasvim realne u pravom životu.

Iako mučnina jeste jedan od čestih ranih simptoma trudnoće, veoma često žene ne osjećaju ništa dok ne prođe par nedjelja, a često ni tada.

Pored toga, moguće je i da su simptomi isuviše blagi, pa ih ne prepoznajete kao neuobičajene. To mogu biti umor, osjetljivost dojki, promjene u apetitu. Ovi simptomi se mogu prepisati i drugim razlozima, a ne samo trudnoći.

Da stvari budu komplikovanije, rani simptomi trudnoće mogu veoma ličiti i na simptome PMS-a, pa možete iskusiti blago boluckanje stomaka, bolne dojke i slične senzacije koje inače imate kada treba da dobijete menstruaciju.

Važno je istaći da nedostatak simptoma ne znači da niste trudni. To takođe ne mora da znači da nešto nije u redu, čak i ako jeste u drugom stanju.

Svaka žena je različita, kao i svaka trudnoća, pa će neke imati veoma izražene rane simptome trudnoće, dok druge neće primijetiti gotovo ništa.

Koji su najčešći rani simptomi trudnoće?

Rani simptomi trudnoće variraju od osobe do osobe, pa je moguće da ne iskusite neke ili sve od ovih simptoma. Uz to, neki rani simptomi mogu biti veoma blagi i lako se mogu pripisati drugim uzrocima.

Ovo su neki od uobičajenih ranih simptoma trudnoće:

 1. 1.     Izostanak menstruacije

Jedan od najvažnijih i nezaobilaznih znaka da je u pitanju trudnoća jeste izostanak menstruacije. Ipak, moguće je da se u trudnoći javi blago krvarenje, uzrokovano usađivanjem oplođene jajne ćelije u tkivo materice (implantacijsko krvarenje).

Ovo krvarenje se razlikuje od menstrualnog, jer se kod redovnih ciklusa javlja ranije od očekivane menstruacije, daleko je manjeg intenziteta i nije praćen bolovima u stomaku.

Izostanak menstruacije može imati i druge uzroke, a ne samo trudnoću, pa bi svakako trebalo da se konsultujete sa ginekologom ako menstruacija ne dolazi i nakon negativnog testa na trudnoću.

 1. 2.     Bol u dojkama

Iako su bolne dojke mnogim ženama jedan od simptoma PMS-a, u ranoj trudnoći grudi mogu biti još osjetljivije, mogu djelovati više otečeno nego inače pred menstruaciju.

 1. 3.     Često uriniranje

Neke žene primjećuju da moraju češće da odlaze u toalet, čak i prije nego što treba da dobiju menstruaciju. Ovaj simptom se pripisuje hormonalnim promjenama i pojačanom dotoku krvi u pelvičnu regiju.

 1. 4.     Umor

Ako se osjećate neuobičajeno umorno i iscrpljeno, to može biti rani znak trudnoće. Tijelo prolazi kroz značajne promjene, a to podrazumijeva i pojačano lučenje progesterona, što može doprinijeti osjećaju umora i većoj potrebi za spavanjem.

 1. 5.     Mučnina

Mučnina, koja je ponekad praćena i povraćanjem, je veoma poznat simptom trudnoće. Iako se često zove “jutarnja mučnina”, ona se zapravo može osjetiti bilo kad tokom dana. Ipak, moguće je da bude izraženija ujutru ili tokom noći, kada je želudac prazan.

Lak nagon za povraćanjem (regurgitacija) i gađenje na neku hranu, povezani su sa ovim simptomom. Najčešće se počinje osjećati par nedjelja nakon kašnjenja menstruacije.

 1. 6.     Izmijenjen odnos prema hrani

Tokom rane trudnoće moguće je da određena hrana naglo počne da izaziva gađenje, s jedne strane, a da se javi izražena potreba za nekom drugom hranom.

 1. 7.     Blagi bolovi u stomaku

Neke žene primjećuju bolove slične menstrualnim, blagog intenziteta, u ranim nedjeljama trudnoće.   To je vjerovatno uzrokovano širenjem materice i rastezanjem ligamenata, kako se tijelo prilagođava rastu fetusa.

 1. 8.     Promjene u raspoloženju

Hormonske promjene mogu izazvati promjene u raspoloženju. Možete primijetiti da ste više emocionalni, nervozni ili plačljivi.

 1. 9.     Pojačano čulo mirisa

Neke trudnice primjećuju pojačano čulo mirisa, kao i osjetljivost na mirise koje ranije nisu primjećivale.

 1. 10.  Povišena bazalna temperatura tijela

Žene koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju, često prate bazalnu temperaturu tijela. Ova temperatura pada neposredno pred početak menstruacije. Ukoliko ostane povišena i nakon očekvane menstruacije, to može biti jedan od simptoma trudnoće.

Na koje sve načine je moguće potvrditi trudnoću?

Načini na koje je moguće utvrditi da li ste trudni jesu:

Kućni test na trudnoću

Ovi testovi mjere nivo hormona hCG, poznat kao “hormon trudnoće”, u urinu. Važno je da pažljivo pratite uputstva na pakovanju, a to najčešće podrazumijeva da prikupite uzorak urina, umočite test tračicu i sačekate nekoliko minuta za rezultate. Najpouzdaniji rezultati su oko 7 dana od očekivane menstruacije.

Test iz krvi

Testovi iz krvi mogu pokazati pouzdan rezultat ranije nego kućni test. Rade se u laboratoriji, a mogu biti kvantitativni, koji pokazuju prisustvo hCG hormona i kvalitativni, koji pokazuju tačan nivo ovog homona u krvi. Ovi drugi, kvalitativni, daju važne informacije i o napredovanju trudnoće.

Pregled kod ginekologa

Iako su testovi prvo sredstvo koje će pokazati da je došlo do trudnoće, veoma je važan i pregled kod ginekologa koji treba da potvrdi da je trudnoća na dobrom putu.

Ultrazvučnim pregledom može se još i potvrditi o kojoj nedjelji trudnoće je riječ, kao i da li ima više od jedne bebe.

Ako iz bilo kog razloga brinete zbog izostanka simptoma trudnoće ili imate razloga da sumnjate da ste trudni, najbolji način da riješite nedoumice je putem kućnog testa za trudnoću.

Ako imate dodatna pitanja, trebalo bi da zakažete pregled kod ginekologa. Doktor će vam pružiti najbolje savjete i dati vam smjernice oko toga šta možete da očekujete, i kada da se javite na naredni pregled.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.