Saznajte zašto ipak niste savršena mama

Prije nego što dobijemo djecu svi smo uvjereni da ćemo biti savršeni roditelji i znamo u čemu sigurno nećemo popuštati. Vjerujemo da ćemo se držati pravila, uspješno postaviti granice, izbjegavati potkupljivanje djece, a naravno - i odlično se kontrolisati. No jednom kad dobijemo djecu stvari se mijenjaju takvom brzinom da zaboravimo na neke stvari u koje smo se kleli.

Saznajte zašto ipak niste savršena mama

Evo šta smo mislili da nikada nećemo da radimo:

Nikada neću podmićivati svoju djecu. Ona će se ponašati u skladu sa pravilima jer će imati odličan unutrašnji moralni kompas o tome šta je ispravno i jer ću ih ja tako naučiti. 
U stvarnosti: Ponekad ćete izgubiti živce i potrebu da baš sve bude savršeno i dopustićete im da jedu slatkiše u zamjenu za malo mira i tišine. 

Postaviću pravila i držaću ih se, a posebno ih neću puštati u kupatilo. 
U stvarnosti: Većinu vremena s vama u kupatilu bit će bar jedno dijete koje će vas stalno nešto zapitkivati, igrati se s toaletnim papirom i posmatrati svaki vaš potez. 

Moja djeca će uvijek uredna i čista izlaziti iz kuće
U stvarnosti: Djeca će vam izaći u različitim čarapicama, s prljavom jaknicom - prihvatite to da neće uvijek biti besprijekorno čista.

Kontrolisaću svoj govor pred djecom i neću govoriti prostote. 
U stvarnosti: Iznenadićete se time koliko puta će vam izletjeti psovka, a da je nećete ni primijetiti. No zato će je vaš mališan detektovati po ritmu govora, a svaki sočan komentar i gramatički ispravno ponoviti. I naučiti koristiti. 

I kada rodim, istim intenzitetom i predanošću ću se baviti sobom.
  Prava istina je da ćete ponekad biti srećni ako vas djeca puste da se u miru istuširate. A odlasci frizeru i kozmetičaru postaju prave akcije koje treba pomno isplanirati. 

Suprug i ja ćemo da donosimo zajedničke odluke, a ako se nekad i ne budemo slagali i ja budem u pravu što se tiče odgoja, ponašat ću se dostojanstveno. 
U stvarnosti: Nećete moći izdržati da mu kroz zube ne kažete da je trebao da vas posluša, onda mu održati i lekciju o tome zašto je vaš stav ispravan, a njegov nije.

Bilo bi dobro da prihvatite ove činjenice prije nego što postanete roditelji. 'Prvih šest-osam godina nije moguće izbjeći buku, cviljenje, prepirke, 1001 'zašto' svugdje i u bilo koje vrijeme, nered po kući i automobilu. Međutim, moguće ih je značajno smanjiti na relativno podnošljivu mjeru, uz jasna porodična pravila (učenje porodičnih vrijednosti) i njihovu dosljednu primjenu, što zahtjeva upornost i strpljivost, međutim za razliku od haotičnog (s jedne strane previše popustljivog, a s druge strane previše rigidnog roditeljskog stila), ovaj će vam u godinama puberteta i adolescencije djece donijeti osmijeh na lice i mir u duše jer ste uspješno obavili svoj roditeljski posao', kaže socijalna radnica Jelena Matić Zbiljski. 

Tportal

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.