Trudnoća po nedjeljama – prvo tromjesečje

Poslije prvih radosti zbog dobre vijesti ljekara da ste zatrudnjeli, vi i vaš partner se pitate šta vas čeka u narednih devet mjeseci, do onog srećnog dana kada ćete izeti vašu bebu u naručje.

Pitate se kad ste zatrudnjeli, kako će izgledati vaša trudnoća po nedjeljama i mjesecima i kako beba napreduje, koji su rizici da sve prođe kako treba i kada je termin porođaja?

Trudnoća po nedjeljama – prvo tromjesečje

Radoznalost je razumljiva jer prolazite kroz jedan od najintenzivnijih emotivnih doživljaja žene i muškarca ako žele i mogu da budu roditelji. Dijete je veliki dar, radost za cio život, vaše i bogatstvo svijeta oko vas.

Trudnoća u prvom tromjesečju

Početni period novog života koji se rađa u vama je izuzetno važan jer nosi rizike i osjetljivost koji mogu ugroziti vašu trudnoću. Zato treba da budete informisani o tome kako izgleda trudnoća po nedjeljama tokom prva tri mjeseca, kako biste zaštitili vašu bebu od neželjenih uticaja koji mogu ugroziti njen pravilan razvoj.

Koliko je tajna rađanja velika pokazuje činjenica da ni vi ni vaš ljekar ne možete tačno znati ni kada je došlo do začeća, ni kada ćete se tačno poroditi. Uobičajeno je da se kao početak trudnoće uzima prvi dan posljednje menstruacije, ako ste taj podatak zapamtili.

Odmah vas zanima da izračunate vjerovatni termin porođaja? Oduzmite tri mjeseca od prvog dana posljednje menstruacije i dodajte sedam dana. Trudnoća traje 280 dana, odnosno punih 40 nedjelja ili punih devet mjeseci. Normalno je da se porodite do dvije nedjelje ranije ili kasnije, u periodu od 38. do 42. nedjelje. Rani termin porođaja je početak 37. nedjelje tako da se porođaj prije ovoga smatra prevremenim.

Prvi simptomi trudnoće

Poznavanje kalendara trudnoće po nedjeljama ili tromjesečjima, pomaže vam da bolje pratite promjene i da znate kako raste vaša beba dok je u stomaku. Nemojte zanemariti vašeg partnera, trudnoća je snažan impuls za jačanje veze među roditeljima. Treba zajedno da prođete to jedinstveno životno iskustvo koje vas vezuje i poslije rađanja djeteta i tokom njegovog odgajanja. Stabilna porodica je važan preduslov da vaše dijete izraste u zdravu ličnost u svakom pogledu.

Prema kalendaru trudnoće vi zapravo na samom početku i ne znate da ste trudni. Moguće je da tek krajem četvrte nedjelje osjetite rane simptome trudnoće, utoliko prije ako ste planirali trudnoću i pažljivije pratite promjene u svom tijelu. Počinje neko štucanje, podrigivanje, češće mokrite, osjećate umor i više vam se spava! Sačekajte još nekoliko dana nakon očekivane menstruacije i tada bi test mogao potvrditi pozitivan rezultat.

Novi život buja

Kad vam ljekar saopšti vijest da ste trudni trenutak je za veliku radost, ali i za veliku odgovornost. Prema sebi i vašoj bebi. U vama je počeo novi život i treba da znate da je već činom oplodnje, spajanjem i kombinovanjem genetskog materijala vas i vašeg partnera, sve najvažnije određeno, pol i jedinstvenost bebe, izgled i karakteristike ličnosti koje će naslijediti od roditelja.

Kalendar trudnoće računa da prvi mjesec traje od prve do četvrte nedjelje, drugi mjesec traje od pete do osme nedjelje, treći mjesec traje od devete do trinaeste nedjelje i tako redom do termina porođaja.

U četvrtoj nedjelji vaša beba je embrion veličine zrna maka. Ali taj mali organizam prolazi složene procese razvoja nevjerovatnom brzinom. U toj fazi embrion se sastoji od dva sloja, epiblasta i hipoblasta, od kojih će se razviti svi organi. Novi život prosto buja u vama.

Početkom drugog mjeseca, u petoj nedjelji, beba je kao punoglavac. Malo srce već kuca brzinom oko 90 do 120 otkucaja u minuti, formirani su svi vitalni organi, ali ih čeka dalji razvoj. U sedmoj nedjelji beba se još uvijek smatra embrionom iako počinje da se pomjera, samo to ne osjećate. U devetoj nedjelji zvanično izlazi iz embrionalne faze i do kraja trudnoće naziva se „fetusom“. To znači da već liči na ljudsko mladunče.

Obično u 12. nedjelji radi se Dabl test, koji u kombinaciji sa ultrazvukom otkriva eventualno postojanje određenih hromozomskih anomalija kod bebe. Do kraja 13. nedjelje, odnosno prvog tromjesečja, beba je dugačka oko 7.4 cm i teži oko 28 grama. Mrda ručicama i nožicama, okreće glavu, može da sisa i palac, a lice poprima individualne crte.

Predstoji još dugi period trudnoće, ali je upravo završeno prvo tromjesečje značajno za pravilno formiranje organizma koji će se brzo razvijati do porođaja, kada vaša beba ugleda svjetlost dana, spremna za život van majčine utrobe.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.