5 savjeta za relaksaciju tokom trudnoće

Svi smo čuli da je izbjegavanje stresnih situacija najbolje rješenje. Taj savjet kod trudnica ima još veću obavezujuću snagu, toliku da se može reći da je u pitanju dužnost. Naime, postoje žene koje zbog svih negativnosti koje stres nosi po zdravlje bebe odlaze na čuvanje, odnosno “održavanje” trudnoće. Zato mnoge buduće mame uzimaju trudničko bolovanje jer im poslovna atmosfera ne može osigurati život bez stresa.

5 savjeta za relaksaciju tokom trudnoće

Ovladavanje vještinama samokontrole i upravljanja stresom predstavlja odličnu tehniku, ali do nje se stiže vremenom i svakodnevnim treninzima. Nudimo vam 5 savjeta za relaksaciju tokom trudnoće.

1.   Promijenite loše navike

Smanjite unos šećera i kofeina koliko je to moguće. Gazirana i energetska pića, kao i cigarete tokom trudnoće za vas ne smiju da postoje. Kofein i šećer „rade u korist“ povećanja stresa jer smanjuju snabdijevanje organizma vitaminom B, koji je neophodan da budete otporniji na stres. Na nekom od redovnih pregleda konsultujte vašeg ljekara u vezi neophodnosti kompleksa vitamina B, njegovog značaja i potencijalnih izvora.

2.   Smanjite broj svakodnevnih obaveza

Trudnoća je „san“ svake žene sa ne tako izraženim radnim navikama. Šalu na stranu, u ovom periodu morate smanjiti obim posla koji obavljate na dnevnom nivou, posebno se misli na obaveze koje zahtijevaju fizički napor. Odgovornost za život i zdravlje vaše bebe mora biti na prvom mjestu. Organizujte se drugačije, prenesite dio poslova na nekog drugog i ne ustručavajte se da zatražite opravdanu pomoć vaše porodice.

Normalno je da želite da kuća blista, da bude okrečena, stvari pripremljene, krevetac donijet… Velike stvari kao što je uređenje stana prepustite nekom drugom, jer to sigurno nije za vas, posebno ne u periodu pred porođaj.

3.   Druženje i smijeh

Dokazano je da se u društvu zaboravlja na probleme i obaveze, te se i trudnoća lakše „izgura.“ Druženje sa dragim ljudima opušta i smanjuje stres. Ne kaže se džaba: „Smijeh je najbolji lijek“ jer redukuje nivo hormona stresa u organizmu. Pristupite trudnoći tako da i vaš partner učestvuje u njoj, kako kroz svakodnevno pružanje podrške u vidu poslova oko kojih vam pomaže, tako i kroz razgovor o svemu kroz šta prolazite. Ne ustručavajte se da iznesete vaša osećanja, zabrinutost, tegobe i razmišljanja. Osjećaj da je neko uz vas doprinosi smanjenju tenzije i stresa. Nekad djeluje kao odlična ideja da okupite prijatelje i odgledate neku dobru komediju ili možda posjetite pozorište. Naravno, sve pomenute predloge možete realizovati i samostalno ukoliko postoje momenti kada vam ne prija društvo.

4.   Razmišljajte pozitivno

Trudnoća je period u kome morate mnoge stvari da promijenite kod sebe, kako bi je iznijele na najbolji način, ali i vrijeme u kome treba pripremiti sve što je neophodno za rođenje bebe. Jednostavno, tokom devet mjeseci se mora voditi računa o bezbroj stavki, počev od ishrane, pregleda, navika, pa sve do kupovine potrebnih proizvoda za novog člana porodice. Nije jednostavno, ali nastojte da pozitivno gledate na sve. Uvijek imajte u vidu da zabrinutost i napetost doprinose povećanju stresa. Naučite da vrednujete stvari i ljude koje imate oko sebe.

5.   Dio dana rezervisan za opuštanje

Dobar način da se opustite je čitanje kvalitetne, sadržajne knjige ili štiva koje vas interesuje. To je ujedno i idealno vrijeme da oslušnete bebu jer dok mirujete možete osjetiti njene pokrete. I slušanje muzike pozitivno djeluje na smanjenje napetosti, otklanja stres i poravlja raspoloženje. I na kraju, relaksirajuća muzika uz duboko disanje značajno umanjuje stres. Plitko disanje izaziva napetost mišića.

Uvjerite se i sami koliko je malo potrebno da se riješite napetosti i doprinesete zdravlju vaše bebe. Na raspolaganju su vam još i prenatalna masaža, joga, šetnja, odmor uvijek kada to vaš organizam zahtijeva, zatim hobi, samokontrola, a prije svega redovna i zdrava ishrana.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.