A šta sa žutim noktima?

A šta sa žutim noktima?

Vaši nokti mnogo govore o vašem zdravlju. Zdravi nokti sa zdravom kožom trebalo bi da budu roze boje,  ali ako je na noktima prisutna i žuta boja, to može biti znak nekog zdravstvenog poremećaja ili može biti rezultat neke loše navike. Žute nokte prouzrokuju mnoge stvari. Objasnićemo vam neke od razloga za ovaj poremećaj boje noktiju.


Uzroci žutih noktiju

Pušenje: cigarete su najčešći uzrok žutih noktiju. Nakon nekog vremena nikotin i katran koji su sastojci cigareta dovode do mijenjanja boje noktiju.  Prestanak pušenja je očigledno  najbolji način da se riješite žute boje na noktima, kao i da  održavate   dobro zdravlje. Ali, ako vam je toliko teško da prestanete da pušite, onda barem spustite cigaretu u pepeljaru između dva uvlačenja, umjesto da je cijelo vrijeme držite u ruci.

Zdravstveni problem: Iako ne uvijek, žuti nokti se javljaju i zbog nekih zdravstvenih poremećaja, kao što su: bolesti jetre,  plućne bolesti, dijabetes, bolesti bubrega i nutritivnih  nedostataka, posebno željeza i cinka. Iz tog razloga, ukoliko primjetite da su vam nokti žuti, zajedno sa bilo kojim drugim simptomima, morate konsultovati ljekara, da isključi bilo koji medicinski problem.

Gljivična infekcija:Nokti su ponekad braonkasto-žuti  i to, kad je u pitanju gljivična infekcija. Ona uzrokuje ljuštenje, neugodan miris i od nje nokti postaju žuti. Gljivična infekcija se mora liječiti lijekovima koji su namjenjeni baš u tu svrhu.  Psorijaza takođe boji nokte u žuto. Kao i gljivična infekcija i ovo stanje zahtjeva hitnu medicinsku pomoć.

Žuti nokti i lak za nokte  

Nepravilno korišćenje laka za nokte, posebno tamnijih boja, ostavljaju mrlje na vašim noktima. Nokti uzimaju malo od pigmenta iz laka. Do poremećaja boje može doći zbog hemijske reakcije između laka za nokte i nokta.

Ako volite crveni lak, razmislite malo. Ova  boja sadrži veći iznos željeznih oksida i drugih  obojenih materija koje nokte mogu obojiti u žuto. Lak za nokte takođe sadrži hemikaliju zvanu formaldehid koji može reagovati sa keratin, proteinom u noktima i načiniti ih žutim.

Nekoliko savjeta za koršćenje laka za nokte

 • Prije nanošenja laka za nokte u boji, prvo nanesite podlogu za lak, da biste izbjegli direktni kontakt vaših noktiju sa hemikalijama iz laka.
 • Izaberite svjetliju nijansu i pokušajte izbjeći tamnije boje laka za nokte..
 • Povremeno ostavite vaše nokte bez laka, da ih pustite da dišu.
 • Temeljno sa noktiju operite aceton za skidanje laka poslije svake upotrebe, jer i najmanji ostatak acetone na noktima može izazvati žutilo.

Kako se riješiti žutila na noktima   

Ako su vaši nokti žuti zbog zdravstvenog problema,  što prije potražite medicinsku pomoć .  Ako ste pušač,  jedini način je da izbacite tu lošu naviku.  A, ako je žutilo uzrokovano konstantnim korišćenjem laka za nokte, možete probati neka od rješenja navedenih ispod.

 • Potopite prste na par minuta u limunov sok i onda detaljno isperite.  Kiselina iz limunovog soka će vašim noktima vratiti bjelinu.
 • Možete koristiti i sodu bikarbonu kao soluciju za uklanjanje žutila noktiju. Čak je možete pomješati u limunov sok i onda potopiti prste.
 • Tablete za zubne proteze, ne samo što odlicno izbjeljuju zube, odličan posao završavaju i na noktima. Ubacite tabletu u vodu, a zatim potopite prste na nekoliko minuta..
 • Nježno poliranje noktiju takodje uklanja žutilo sa noktiju.
 • Ako želite da vaši nokti izgledaju bijeli u tren oka, ništa nije bolje od olovke za izbjeljivanje noktiju. Samo obojite vaš nokat olovkom i spremni ste da pokažete svoje prelijepe nokte.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.