Oprezno na kupalištima: Evo kako da se zaštitite od infekcija

Dug boravak u vodi koji omekšava kožu i slab imunitet glavni su razlozi gljivičnih i bakterijskih infekcija u sezoni kupanja u bazenima, rijekama i jezerima. Iako je voda u bazenima hlorisana, odgovarajuće temperature i kiselosti, promenljivo vrijeme, naročito ekstremno visoka spoljna temperatura, narušava njenu ispravnost i pogoduje širenju infekcija. Poseban problem je to što se posjetioci ne pridržavaju higijenskih mjera, pa tako mnogi infekciju "zarade" ne u vodi, nego hodajući bosi i sjedeći na mokrim površinama, na ivici i oko bazena.

Oprezno na kupalištima: Evo kako da se zaštitite od infekcija

- Najčešće su gljivične infekcije koje se prepoznaju kao kružno crvenilo na koži koja se peruta - kaže dr Milica Marković, dermatovenerolog Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu. - Ove promjene mogu postepeno da se šire na trupu i ekstremitetima, kao i na stopalima.

Doktorka Marković savjetuje da je najbolja prevencija kupanje prije ulaska u bazen, kao i tuširanje čistom vodom po izlasku iz njega.

- Gljivične infekcije kože uglavnom se jednostavno liječe, primenom ljekova u vidu krema i šampona, međutim, ukoliko neka od gljivica zahvati nokatnu ploču na stopalima, terapija može da bude dugotrajna i neizvjesna. Zato se za najupornije gljivične infekcije propisuju i antigljivični lekovi, koji se piju.

Infekcijama na kupalištima najpodložniji su hronični bolesnici, koji već imaju oslabljen imunitet, kao i djeca. Ipak, opreznost se savjetuje i drugima, jer je svaka povreda ili iritacija kože "otvaranje vrata" patološkim mikroorganizmima. To praktično znači da treba izbjegavati kupanje ukoliko postoje posjekotine i ogrebotine na koži, kao i poslije depilacije, pedikira i drugih iritirajućih tretmana. Poželjno je promijeniti mokar kupaći kostim, jer sjedenje u mokrom utiče na širenje infekcija, a papuče i peškir bi trebalo da ostanu suvi.

Posebno je opasno kupanje na jezerima i rijekama, jer je opasnost od zaraze veća.

- Infekcija pseudomonas folikulitis je karakteristična za neregistrovana kupališta - kaže dr Marković. - Riječ je o bakteriji pseudomonas aeruginosa koja napada folikul dlake poslije kupanja u zagađenoj vodi. Na koži se pojavljuje osip u vidu crvenih tačkica, dok je folikul dlake obično ispunjen gnojem.

MIRIS NIJE OD HLORA

SNAŽAN miris koji se osjeća pored bazena uopšte ne dolazi od hlora, već od kiseonik-trihlorida. Ovo jedinjenje nastaje kao hemijska reakcija između hlora i uree. Urea, koju stvara jetra razgradnjom proteina, u bazen dospijeva preko ljudske kože, znoja i urina.

Izvor: Novosti.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.