Nekoliko znakova koji pokazuju da li vam hormoni divljaju

Hormonalne promjene veoma su česte kod žena – svakog mjeseca vaši hormoni imaju uticaj na vaše raspoloženje, um, ali i na promjene na koži. Iako se niovi hormona najčešće stabilizuju nakon mjesečnice, različiti faktori (kao što su stres i anksioznost) mogu uticati na njihovu neravnotežu i nekontrolisano “divljanje” po organizmu. Kako znati da li vaši simptomi zahtijevaju ljekarsku pomoć? Ukoliko imate neke od sledećih, bilo bi mudro da se obratite ljekaru.

Nekoliko znakova koji pokazuju da li vam hormoni divljaju

Umor

Iscrpljenost može imati mnogo uzroka. Ukoliko ste iscrpljeni na kraju radne sedmice usljed prevelike količine obaveza, tada je najvjerovatnije sve u redu. Međutim, ako se konstantno osjećate istrošeno i primjećujete da ste dobili na težini, promjene u apetitu ili promjene u “kretanju crijeva” (neredovna stolica), to može biti znak nedovoljno aktivne štitne žlijezde. Da, svi se umorimo i osjetimo se iscrpljeno, ali ako vaše stanje nema logičnu podlogu, bilo bi mudro da se obratite doktoru.

Promjene na koži

Opet su vam se pojavile bubuljice i akne? Iako pomenuto može biti uzrokovano neadekvatnom higijenom (kao što je neredovno skidanje šminke i pranje lica prije spavanja), to može biti znak i nečeg drugog. Akne i bubuljice kod odraslih ili cistične akne oko donje polovine vašeg lica mogu ukazivati na visok nivo tostesterona. Iako to nije problem koji je opasan po život, akne i bubuljice mogu imati uticaj na vašu psihu. Srećom, vaš doktor vam može prepisati terapiju koja će smanjiti nivo tostesterona i očistiti kožu.

Čudni menstrualni ciklusi

Kao i kod umora, neredovni menstrualni ciklus može biti rezultat mnogobrojnih faktora, kao što su stres, problemi sa štitnom žlijezdom, nizak nivo estrogena ili sindrom policističnih jajnika. Znakovi sindroma policističnih jajnika najčešće su neredovan ciklus ili odsustvo istog, ali i poteškoće u eliminisanju suvišnih kilograma ili brzi rast dlaka na “čudnim” mjestima (predio brade, ruku, leđa). Uopšteno, sindromom policističnih jajnika “upravlja” se putem ishrane, vježbanja i pilula za kontracepciju. U svakom slučaju, bitno je da se obratite doktoru.

Noćno znojenje

Osim ako je neuobičajeno toplo u vašoj spavaćoj sobi, buđenje u znoju ili sa osjećajem prevelike topline može biti rezultat niskog nivoa estrogena i neredovne ovulacije odnosno perimenopauze. Perimenopauza može se pojaviti i do deset godina ranije nego što biste trebali “ući” u stadijum menopauze tako da, ukoliko imate teže menstrualne probleme prije četrdesete godine života, postoji velika šansa da je vaše noćno znojenje posljedica rane menopauze. U svakom slučaju, bilo bi dobro da se obratite doktoru kako biste se uvjerili da nije ništa ozbiljnije u pitanju.

 

minimagazin.info

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da cvijeće duže ostane svježe

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.