Kako da vam kuća uvijek bude uredna?

Da li vam se dogodilo da uđete u kuću svojih prijatelja i momentalno primijetite kako je čista? Njihova tajna je tajna svake čiste kuće – oni čiste i prije nego što se zaprlja. Možda zvuči kao nepotreban napor, ali održavanje čistoće na dnevnom nivou ne oduzima puno vremena.

Kako da vam kuća uvijek bude uredna?

Zapravo, vrijeme koje potrošite za svakodnevne zadatke čišćenja vratiće vam se višestruko kroz sticanje dobrih navika i, naravno, kuću koja je uvijek uredna. Kao što postoje kućne obaveze koje treba obavljati svaki dan, tako postoje i one koje se obavljaju jednom sedmično i jednom mjesečno. Ukoliko napravite plan i dobar raspored, sa lakoćom ćete završiti svaku od njih, a vaša kuća će uvijek biti čista.

Da vam olakšamo ovaj zadatak napravili smo dnevnu listu poslova, kao i prijedlog nedjeljnog rasporeda.

Dnevno pospremanje

Možda se na prvi pogled lista obaveza koje treba izvršavati svakodnevno čini dugačkom, ali ne dajte se uplašiti. To su uglavnom jednostavni zadaci koji s vremenom uz nekoliko trikova postanu sve lakši.

Za početak, važno je znati da ćete imati posla u svakoj sobi u svom domu:

Dnevna soba i trpezarija

Dnevna soba je važna prostorija u vašoj kući. Većinu svog vremena provodite ovdje, uživajući sa porodicom i dočekujući prijatelje. Zbog toga je toliko važno da je ona uvijek uredna. To možete lako postići ako svakodnevno brišete stolove (trpezarijski sto i stolić) i pritegnete pokrivače na garnituri za sjedenje.

Kuhinja

Malo više posla, očekivano, imaćete u kuhinji. Blistava kuhinja ne mora biti nedostižan san. Dovoljno je prebrisati radnu površinu na kojoj pripremate namirnice za svaki obrok, očistiti sudoperu, oprati i obrisati sudove, iznijeti smeće i obrisati pod. Ne dopustite da se prljavo posuđe gomila u sudoperi. Ako žurite na posao i nemate vremena da nakon svakog obroka operete sudove, možete ih poređati u mašinu za pranje suđa i olakšati sebi dio posla. Jednostavnim pritiskom table na dodir izaberite program i vrijeme trajanja pranja. Većina savremenih modela poput LG sudomašine ima i opciju odložen start, kao i programe intenzivnog, osjetljivog, turbo i ekspresnog pranja, kao i mogućnost samočišćenja mašine.

Spavaća soba

U spavaćoj sobi biće dovoljno da svakoga dana rasprijemite krevet. Istresite posteljinu i ako za to ima uslova ostavite na prozoru neko vrijeme. Zategnite prekrivač.

Kupatilo

Mnoge domaćice će vam reći da su kuhinja i kupatilo ogledalo kuće. Čisto kupatilo koje uvijek lijepo miriše moguće je ako preduzmete nekoliko jednostavnih koraka svakoga dana. Dovoljno je očistiti WC šolju, isprati tuš kabinu ili kadu nakon kupanja, isprati umivaonik. U zavisnosti od toga koliko je veliko vaše domaćinstvo prljav veš možete prati i svakog drugog dana, onako kako je to planirano u nedjeljnom rasporedu.

Nedjeljni raspored

Do uvijek uredne i čiste kuće pored svakodnevnih zadataka dovodi vas i nekoliko jednostavnih poslova koji se obavljaju jednom nedjeljno. Da biste lakše usvojili ovu rutinu možete sve te poslove isplanirati po danima, tj. svakom danu “dodijeliti” jednu prostoriju. Naš nedjeljni raspored izgleda ovako:

Ponedjeljak

Izaberite ponedeljak za dan kada ćete se posebno posvjetiti uređenju spavaće sobe. Dakle, pored svih onih poslova koje ćete obaviti u cijeloj kući, na spisak dodajte i sljedeće: brisanje prašine, glancanje ogledala, brisanje i usisavanje podova. Promijenite i operite posteljinu.

Utorak

Utorkom detaljno očistite kupatilo. Ovo uključuje brisanje ogledala, podova i svih polica od prašine, zatim ribanje WC šolje i kade, kao i lavaboa. Dezinfekcionim sredstvom očistite slavine, držače peškira i kvake. Zamijenite toaletni pribor i peškire i ispraznite kantu za smeće. Što se tiče prljavog veša, utorkom možete prati peškire.

Sreda

Sreda je dan za kuhinju. Odvojite vrijeme da očistite frižider, pregledate njegov sadržaj i rok trajanja namirnica. Ribanje podova, brisanje stola i stolica, kao i čišćenje uređaja (šporet, mikrotalasna pećnica…) takođe je dio ove liste zadataka. U veš mašini operite svijetlu odjeću.

Četvrtak

Četvrtkom se posvjetite dnevnoj sobi. Operite ili osvježite pokrivače, usisajte i obrišite prašinu na policama i sa televizora. U veš mašini operite tamnu odjeću.

Petak

Petak može biti glavni dan za sve one kućne obaveze koje se obavljaju jednom mjesečno. Dakle, svake sedmice promijenite svoje zadatke. Prvog petka u mjesecu očistite sve uređaje u kući. Drugi petak u mjesecu posvjetite čišćenju kuhinjskih ormarića. Treći put neka vaš zadatak petkom bude pranje i brisanje prozora. U posljednoj nedjelji obrišite sve ravne površine i očistite zidove i plafone od paučine.

Subota

Čista i uredna kuća podrazumijeva i jednako uredno dvorište. Zbog toga je važno da jedan dan u sedmici posvjetite sređivanju vaše bašte. Da sve bude cakum-pakum od ograde i kapije do ulaza u kuću, biće dovoljno da pokosite travu, počupate korov ukoliko ga ima, pometete betonske staze ili obrišete pločice. Subotom osvježite i svoju baštensku garnituru za sjedenje. Ovo je odličan dan i za pranje i čišćenje automobila, kao i pospremanje garaže.

Nedjeljom odmarajte najbolje u tek sređenom dvorištu.

Ukoliko pratite ovaj jednostavan vodič, vaša kuća će uvijek biti čista bez mnogo napora. Jednom ili dvaput godišnje možete očistiti cijelu kuću, ali će uz dosljedno sprovođenje ovih navika svakoga dana to biti daleko lakši i kraći posao nego što mislite. Djeluje jednostavno, zar ne?

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.