Uređenje stana i hromoterapija

Kupili ste novi stan ili preuređujete stari? Ne znate za koje boje da se odlučite? Želite da saznate nešto malo više o značaju boja i njihovom dejstvu na vašu psihu i cijeli organizam? Onda ste na pravom mjestu jer ćemo u daljem tekstu sa vama podijeliti više informacija o hromoterapiji – vrsti terapije ili holističkoj metodi liječenja bojama. Preporučićemo vam koje boje da izaberete kao boje za zidove, namještaj i detalje u vašem prostoru u skladu sa vašom energijom, zdravljem i ličnošću.

Uređenje stana i hromoterapija

Crvena boja će vašem prostoru donijeti toplinu, smanjiti nivo umora, prehlada i, ukoliko generalno spadate u pasivnije ljude, povećaće nivo vaše energije. Ukoliko imate problema sa srcem ili niskim krvnim pritiskom, ova boja vam može ozbiljno pomoći jer stimuliše proizvodnju krvnih zrnaca i samim tim povećava krvni pritisak. Ova boja povećava proizvodnju adrenalina, izaziva razmnožavanje hemoglobina i podiže tjelesnu temperaturu. Takođe povećava i seksualnu želju, kao i generalnu životnu aktivnost.

Narandžasta je boja koja će u vaš dom unijeti toplinu. Oslobodiće vas negativnih misli, depresije i prijatno djelovati na vaše tijelo i duh. Stimulisaće kreativno razmišljanje i nivo vašeg svakodnevnog entuzijazma. Ova boja pozitivno stimuliše organe za disanje i varenje. Može povećati aktivnost štitne žlijezde i smanjiti grčeve u mišićima. U vaš dom će privuću šarm, ljubaznost, hrabrost, optimizam, uspjeh, obilje, proslave, investicije i generalno uspjeh. Ova topla i dinamična boja karakteriše ljude koji su društveni, sposobni, ali i nezavisni i ambiciozni.

Žuta je boja koja jača psihu i um. Povećava ispiraciju i svjesnost. Tamno žuta kao sunce smiruje bolove u nervima i rješava probleme organa za varenje. Takođe i poboljšava kvalitet kože, smanjuje bore i omogućava brže zarastanje ožiljaka. Ova topla i vedra boja će, ukoliko je koristite kao boju za zidove, kao i narandžasta, povećati vašu energiju i želju za životom. Generalno označava promjene, napredak, komunikaciju, povjerenje, znanje i koncentraciju.

Zelena je boja prirode i boja koja u vaš dom može donijeti ravnotežu i harmoniju. Generalno ima umirujuće dejstvo na tijelo i duh. Naučno je dokazano da stimuliše srčanu čakru i na taj način povoljno utiče na rad srca i krvni pritisak. Ova ljekovita boja rješava i probleme sa hormonima, a posebno stimuliše hormon rasta. Ova boja će vas sigurno podmladiti, očistiti vaš organizam od bakterija i uskladiti rad organa za varenje. Pored toga ima ljekovito dejstvo i na bubrege, imunitet generalno, mišiće, kosti i naravno nervni sistem. Zelena će u vaš dom unijeti mladost, plodnost, rast, oporavak, prosperitet, harmoniju, mir i nadu. Ova ljekovita boja će uspješno odbijati konflikte u vašem prostoru.

Ljubičasta je boja transformacije koja označava melanholiju, histeriju, zabludu, ali donosi i duhovne uvide i obnavljanje. Ona će vam ublažiti emocionalni i mentalni stres.  Ljubičasta može smanjiti osjetljivost za bol i pomoći pri detoksikaciji. Prema nekim istorijskim podacima, Leonardo da Vinči je tvrdio da se efekti joge mogu pojačati do 10 puta ukoliko je vježbate pod blagim zracima ljubičaste svetlosti. Kao mješavina veoma intenzivne i vatrene crvene boje i sa druge strane pasivne plave, ljubičasta pokušava da napravi balans između ova dva polariteta, ekstremne aktivnosti, skoro agresivne do potpune pasivnosti. Ljubičasta označava psihičko iscjeljenje, psihičku snagu, meditaciju, saosjećanje, borbu protiv depresije, mističnost, duhovnost i religiju.

Plava boja ima antiseptičko dejsvo i veoma je djelotvorna kada su u pitanju upale, groznice, krvni pritisak i glavobolje. Smanjuje i negativne emocije poput bijesa, agresije ili histerije. Smatra se i bojom istine, mudrosti i komunikacije. Ukoliko je koristite kao boju za zidove ili namještaj unijeće u vaš dom mir, pravdu, logiku, odanost i strpljenje. U vama može probuditi i nostalgiju, sanjarenje i ponekad melanholiju.

Sve nijanse roze boje će ublažiti ili pak totalno iscijeliti tugu i bol i vratiti mladost u vaš dom. Ova boja je uglavnom više svojstvena ženskom polu i često budi romantična osjećanja, ženstvenost, brižnost, prijateljstvo, nježnost i ljubaznost.

U nekom od narednih tekstova ćemo se pozabaviti i ostalim bojama koje mogu bitno uticati na vaš emocionalni i mentalni razvoj. Nadamo se da će vam neki od ovih savjeta pomoći da živite život punim plućima i u svom domu zaista uživate u ljubavi, zdravlju i prosperitetu!

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.