Znate li šta je najprljavije u kupatilu?

Znate li šta je najprljavije u kupatilu?

Koliko je čista vaša četkica za zube? Kupatila su obično male prostorije, tako da bakterije lako dospijevaju sa jednog mjesta na drugo.

"Ako je umivaonik blizu toaleta, a četkice za zube vam stoje na otvorenom, zube praktično perete onim što se nalazi u šolji", kaže dr Čarls Gerba za portal WebMD. Ako ne spuštate poklopac na šolji kada povlačite vodu, mikroskopske kapljice vode iz toaleta rasprše se po čitavom kupatilu, uključujući i peškire i četkice za zube.

Ali, ovo nije jedini problem. Pranjem uklanjamo ostatke hrane i bakterije sa zuba, a na četkici završe i pljuvačka, a ponekad i krv, naročito ako osoba ima osjetljive desni. Ako četkicu ne isperete temeljno svaki put nakon upotrebe, sve ovo ponovo će završiti u vašim ustima sledeći put kada budete prali zube. Takodje, članovi porodice često četkice odlažu u zajedničku čašu ili držač, što može da izazove i unakrsnu kontaminaciju četkica.

Na četkici za zube u prosjeku se može pronaći i do deset miliona mikroba različitih vrsta, od virusa gripa, do streptokoka, stafilokoka i bakterija izazivača problema sa desnima i karijesa. Zbog velike raznovrsnosti bakterija koje na četkici nadju pogodno tlo za razmnožavanja, može se reći da je četkica za zube prljavija od toaleta.

"Četkica za zube je idealno mjesto za razvoj najrazličitijih bakterija", kaže dr Tom Glas profesor oralne patologije na Univerzitetu Oklahome.

Svi znamo koliko je važno prati zube najmanje dva puta dnevno. Evo nekoliko savjeta kako da svoju četkicu, a samim tim i usnu duplju zaštitite od opasnih bakterija.

Nikada ne koristite tudju četkicu za zube.

Četkice za zube članova porodice trebalo bi da se odlažu tako da se ne dodiruju.

Temeljno isperite četkicu nakon pranja zuba.

Četkice odlažite tako da izmedju dvije upotrebe mogu da se osuše na vazduhu, u uspravnom položaju. To će spriječiti razmnožavanje bakterija. Dakle, nemojte ih odlagati u ormarić u kupatilu, niti u kutijice nalik onima za putovanja.

Ako ste bili bolesni, vrijeme je za novu četkicu za zube, a čak i ako ste zdravi kao dren, trebalo bi da je promijenite najmanje jednom u tri ili četiri mjeseca.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.