Znakovi koji govore da vam organizam prebrzo stari

Sigurni smo da nam je svima podjednako draga ona laskava rečenica kako izgledamo mlađe, i da nam uvijek prija da je čujemo. Ipak, nije tako lako postati ponosni vlasnik tog atributa. 

Znakovi koji govore da vam organizam prebrzo stari

Kako naučna israživanja govore, na proces starenja organizma - što podrazumijeva ne samo pojavu bora na licu, već i brojne biološko-fiziološke procese, genetika utiče samo do 20%, dok se ostatak pripisuje uticaju spoljašnje sredine, odnosno životnom stilu. Kako bilo, važno je na vrijeme prepoznati ukoliko se proces starenja zaista odvija brže nego što bi trebalo u odnosu na određeno životno doba.

Ekstremno suva koža

Bitno je da napomenemo da se ovdje ne radi o tipu kože kao takvom, već o pojavi suvoće kože koja u jednom periodu postaje sve intezivnija.

U svakom slučaju, prvi znaci starenja kože se javljaju uglavnom od 25. godine života, iako nije nemoguće da budu pisutni i ranije.

Ukoliko vam je koža postala ekstremno suva, do te mjere da se peruta, i da na pojedinim mjestima postaje bolna, onda je moguće da se radi o disfunkciji endokrinog sistema, koji ima direktan uticaj na proces starenja.

Osim hormonskog statusa, na ovakvo stannje kože može uticati i nezdrava ishrana. 

Poremećaj menstrualnog ciklusa

Ukoliko ste oduvijek imali redovnu menstruaciju, a nalazite se u npr. kasnim tridesetima, ili ranim četrdesetima, i menstrualni ciklus vam je postao neredovan, moguće je da se radi o preuranjenoj menopauzi, kao takođe znaku starenja.

Inače, period u kom uglavnom nastaje menopauza je između 46. i 54. godine života.

Ostali simpotmi koji mogu da ukažu na preuranjenu menopauzu su isnomnia, promjene raspoloženja, iznenadni napadi vrućine.

O svemu ovom bi najbolje bilo da razgovarate sa svojim ginekologom, a prevencijom preuranjene menopauze se svakako smatra opet zdrav životni stil i ishrana bogata vitaminima.

Pojava spuštenih kapaka

Prvi znaci starenja se pojavljuju upravo u predjelu oko očiju. Pored pojave sitnih bora, tipično je i opuštanje kože kapaka ili pojava spuštenih kapaka. Smatra se da je to uglavnom posledica nedostatka sna, prekomjernog izlaganja UV zračenju, predugog boravljenja ispred računara. 

Takođe, opuštena koža kapaka u nekom ranijem dobu može biti pokazatelj i problema u radu određenih unutrašnjih organa, poput bubrega.

Uglavnom, kako biste preduprijedili ovaj simptom starenja, pijte što više vode, izbjegavajte slanu hranu, spavajte dovoljno. 

Gubitak kose

Smatra se da je normalno dnevno izubiti 50 do 150 dlaka. Ipak, ako primijetite da vam kosa intezivno opada, a da to nije u vezi sa promjenom godišnjeg doba, onda bi to moglo biti posledica hormonskog statusa, što se opet odnosi i na starenje organizma. 

Hroničan umor

Uobičajeno je da ukoliko niste u formi imate manje snage nego što bi trebalo, ali ako se dešava da ste konstantno umorni, kao i da vas obično penjanje uz kraće stepenice ostavi bez daha, onda bi to moglo biti pokazatelj da postoji razlika između vaših zvaničnih godina i onoga kako se organizam osjeća.

S godinama mišići naglo počinju da gube na svojoj masi, a redovna fizička aktivnost je najbolji način da u ovom pogledu usporite proces starenja.

 

U svakom slučaju, ukoliko se prepoznajete u gornjim redovima, onda je vjerovatno vrijeme da povedete više računa o svojim svakodnevnim navikama, kako bi vaš životni stil bio što više izbalansiran, i povoljan u pogledu stanja vašeg cjelokupnog organizma. 

 

 

mogujatosama.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.