Evo zašto žene treba da piju pivo-7 razloga!

Umjereno ispijanje alkoholnih pića je dobro za zdravlje. Štaviše, nedavna istraživanja su pokazala da pivo, a naročito ono crno ima mnoge blagodeti na zdravlje i ljepotu žene. Evo zbog čega nije loša ideja popiti čašu piva nakon napornog radnog dana.

Evo zašto žene treba da piju pivo-7 razloga!

1. Jača kosti

Žene koje piju dva piva dnevno imaju jače kosti od onih pripadnica nježnijeg pola koje ne uživaju u tom alkoholnom piću. To je rezultat studije National Collegea of Naturopathic Medicine iz američke savezne države Oregon koja je objavljena u Natural Medicine Journalu.

Ista je pokazala da pivo sadrži značajne količine bio razgradivog silicijuma, što je jedan od značajnih elemenata od kojih su izgrađene ljudske kosti. Umjereno ispijanje piva zato se naročito preporučava ženama u menopauzi koja je povezana sa stanjivanjem gustine kostiju.

2. Sprečava prehlade i ima protivupalna svojstva

Pivo je izvrstan izvor vitamina i minerala poput magnezijuma, kalcijuma i selena koje štite cijelo tijelo od sezonskih bolesti. Uz to sadrži i brojne antioksidante koji jačaju imunitet tijela.

'Pivo je namirnica koja se ravnopravno nosi s drugim zdravim namirnicama gorkostog ukusa, poput maslinovog ulja, spanaća, blitve ili rukole, a hmelj, kao bazični sastojak piva, bogati je izvor humola, snažnih protivupalnih spojeva. Humoli inhibiraju enzime odgovorne za pokretanje upalnih procesa,' otkriva hrvatska nutricinistkinja Maja Maretić za portal Zadovoljna.hr

3. Proljepšava kožu

Pivo je odličan izvor vitamina B kompleksa (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, piridoksin, biotin, folna kiselina i kobalamin) koji je zadužen za lijepu i napetu kožu, pomaže u održavanju tonusa mišića, te daje energiju cijelom tijelu.

"Crno pivo ima više hranjivih supstanci od onog svijetlog, a nudi niz zdravstvenih koristi: smanjuje loš holesterol, podstiče rad probave, proljepšava kožu i jača imunitet tijela."

S obzirom na činenjicu da se iz hrane ne apsorbuje dovoljna količina vitamina iz ove grupe, treba ih nadoknaditi na neke druge načine. Postoji čak i neka 'urbana' legenda da komarci izbjegavaju osobe koje imaju uravnotežene količine B kompleksa u tijelu.

4. Smanjuje nadutost tijela

Istraživanja su pokazala da crno pivo ima više hranjivih supstanci od svijetlog piva. U 350 mililitara crnog piva nalazi se, na primjer, više od jednog grama prehrambenih vlakana (u istoj količini svijetlog piva nalazi se manje od 1 grama prehrambenih vlakana), koji garantuju zdravlje probavnog sistema, smanjuju nadutost i zatvor tijela.

5. 'Ubija' proljećni umor

Osjećate se umorno i razdražljivo tokom proljeća? Vjerovatno patite od posljedica proljećnog umora, koje je između ostalog povezano i s manjkom gvožđa u krvi. Ono se teško apsorbuje iz hrane, pa ga treba uzimati i na druge načine. Crno pivo odličan je izvor upravo tog minerala. Dejstvo alkohola, pak, pozitivno će riješiti i probleme s nesanicom.

'Pivo je i bogat izvor vitamina grupe B, posebno B 12 kojeg nema u biljnom svijetu, a odgovoran je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nekad se u Irskoj djeci davala pokašičica, dvije Guinnessa baš zbog toga, kao lijek.,' ističe Maja Maretić.

6. Štiti srce

Umjereno ispijanje piva povećava količine dobrog holesterola, smanjuje nivoe onog lošeg, razrjeđuje krv te na taj način smanjuje rizik od srčanog udara. Jedna italijanska studija je dokazala da žene koje ispijaju jedno pivo dnevno imaju 42 posto manje šanse od dobijanja kardiovaskularnih bolesti za razliku od onih koje nisu ispijale alkoholna pića. Povrh svega, umjereno ispijanje alkohola smanjuje mogućnost od dobijanja dijabetesa tipa 2.

7. Hidrira nakon vježbanja

Zaboravite na energetska pića, nakon vježbanja popijte čašu piva. Španski istraživači sa univerziteta u Granadi dokazali su da pivo ima bolji hidrirajući učinak na tijelo od obične vode kada tijelo dostigne više temperature što je slučaj kod ozbiljnijih rekreativaca i profesionalnih sportista.

'Pivo sadrži i veliku količinu biotina važnog za dobijanje energije, sadrži antistresni mineral magneziumj, selen, fosfor, kalijum, siliciumj. Stoga je pivo izuzetno dobar izotonik, pa se preporučuje njegova konzumacija nakon sporta. Pivo relaksira, djeluje protivupalno i  izvrsna je namirnica,' zaključuje listu pozitivnih karakteristika Maja Maretić.

Izvor: Zadovoljna.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Ćufte od sočiva i paradajza

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.