Bojite jaja zajedno sa djecom

Vaskrs je odlično vrijeme koje treba da provedete sa svojom djecom i porodicom. Ovo je pravo vrijeme za uvođenje novih tradicija. Pripremite se zajedno za radostan praznik, bojite jaja na više načina, od kolaža izrađujte ukrase, igrajte se raznih igrica...

Bojite jaja zajedno sa djecom

Dane koji su pred nama treba da iskoristite na najbolji mogući način. Djeca će se radovati, a vrijeme je da ih malo i uposlite i angažujete da vam pomognu oko dekorisanja doma za predstojeći Vaskrs. Ako ne planirate nikakvo putovanje, evo vama cjelodnevne zabave za najmlađe!

Bojenje jaja na prirodan način

 

Jaja možete lako obojiti pomoću raznih boja napravljenih za ovu namjenu. Ove godine, svoje dijete možete naučiti kako su se nekad bojila Uskršnja jaja, sa prirodnim sastojcima. 

Blijedo crvena: sok od cvekle ili brusnica
Narandžasta: kora od crvenog luka
Žuta: voda od karija, kora od pomorandže, 
Blijedo zelena: u vodi od kuvanog spanaća
Plava: u vodi od borovnica
Ljubičasta: u vodi od crvenog zelja
Bež ili smeđa: kafa

Jaja stavljajte u ove rastvore u koje ste osim navedenog voća, povrća ili začina dodali i kašiku jabukovog sirćeta. Ako želite da boja bude izražajnija, jaje ostavite potopljena u toj vodi preko noći.

Jaja obojena korom od crvenog luka

 

Lijepa jaja možete dobiti ako ih nekuvana pažljivo uvijete u koru od luka (crvenog ili ljubičastog luka) zatim ih stegnete  gumicom (možete staviti i u najlonku) i kuvati kao obično. Kuvajte malo duže nego uobičajeno, zatim ih izvadite, odmotajte i imaćete lijepa prirodno obojena jaja

Voštani natpisi

 

Napišite na jaje poruke voštanim bojicama i zatim ga obojite kao i obično. Boja neće "uhvatiti" taj dio gdje ste pisali, već će se vaše poruke više istaći. 

Umetnost pomoću gumica

 

Omotajte jaje sa nekoliko običnih gumica, omotajte što je jače moguće, tako da pokrijete što više površine. Stavite jaje u vodu s bojom, kao i obično. Izvadite jaje i ostavite ga da se osuši zajedno sa gumicama i tek ih tada skinite. Dobićete zanimljivo obojeno jaje. (Ako gumice budu pucale, zamijenite ih debljim)

Mramorna jaja

 

Pripremite kupljenu boju za jaja kao i obično. Stavite u nju ulje (jedna vrhom puna kašika ulja po vrećici boje) i odmah potopite u vodu sa prirodnom bojom. Ili jaje stavite u šolju i kašikom polivajte jaje rastvorom boje i ulja. Osušite ulje i isti postupak na istom jajetu ponovite sa nekom drugom svjetlijom bojom.  

Bojenje prstima

 

Iscijedite nekoliko boja (tempera) na papirnati tanjir. Jaje uhvatite palcem i kažiprstom, tako da ga možete okretati. Prste druge ruke umočite u boju, višak uklonite maramicom ili salvetom, i tad lagano pritiskajte boju na jaje.  

Disko jaje

 

Razrijedite lijepak sa vodom. U to uvaljajte jaje, pa zatim u svjetlucave šljokice i ostavite da se osuši. Dobićete pravo moderno disko jaje!

Bojanje pomoću četkice za zube

 

Jaje bojite kao i uobičajeno. Temperu iscijedite na papirni tanjirić i u nju umočite četkicu za zube. Jaje sad možete ukrasiti na dva načina – lagano pritiskajući jaje ili prelazeći prstom po četkici i tako prskajući po jajetu (samo pripazite da ne uprljate sve oko sebe).

Bojenje uz pomoć šarenih salveta

 

Pripremite šarene, papirnate salvete i iscjepkajte ih na komadiće veličine nekih četiri sa četiri centimetra. Umočite jaje u vodu i brzo, dok je još mokro, po njemu polijepite komadiće salveta (mogu se preklapati). Omotano jaje poprskajte (prskalicom koju koristite za sobno bilje) vodom i ostavite da se osuši. Kad se osuši komadići salvete će otpasti, ali će ostati zanimljivi uzorci boje.

 

onaportal.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.