Bebina ishrana: kuvanje na pari

Kada u bebinu ishranu počnete da uvodite i nešto čvršću hranu, vaš najbolji izbor trebalo bi da bude kuvanje na pari. Iako su kašice koje ćete naći u apotekama i drogerijama dobre za bebin razvoj, ipak je obrok koji spremite kod kuće onaj najzdraviji, bez aditiva i konzervansa. Kako kuvanje na pari čuva i sve dragocjene sastojke namirnica, ono se pokazuje kao najbolja opcija za pripremu prvih obroka vaše bebe. Samo polako i strpljivo kada je navikavanje na kašičicu u pitanju, jer rezultati brzo stignu.

Bebina ishrana: kuvanje na pari

Kuvano povrće i meso

Pedijatri predlažu da povrće, a kasnije i meso i ribu bez kosti, bebama uz kuvanje na pari pripremite sami kod kuće. Na ovaj način u pomenutim namirnicima ostaće najviše vitamina, minerala i proteina zaslužnih za bebin rast i razvoj, a i ona će biti u prilici da se polako navikava na nove ukuse. Kuvanje na pari, osim što čuva hranljive sastojke, ujedno čuva i izvornu aromu svih navedenih namirnica, te će vaše dijete biti u prilici da jasno razaznaje ukuse već od najranijeg doba. Na ovaj način pospješujete i kasnije sklonosti ka zdravoj ishrani i pravite odličnu bazu za dječji imunitet. Pedijatri takođe predlažu ispijanje soka koji ostaje od povrća nakon što se kuvanje na pari završi, jer je prepun vitamina i izrazito zdrav.

Zdravlje u tanjiru

Kuvanje na pari omogućiće vam da svojoj bebi pripremite ujedno zdrav i ukusan obrok, bilo da je to kašica od samo jednog sastojka ili pak tanjirić pun zdravlja. Kada je aranžiranje hrane u pitanju, pedijatri savjetuju da nakon što završite kuvanje na pari povrća (i mesa), različito povrće nikako ne miješate ili blendujete, stapajući sve u jednu bezličnu masu. Kuvanje na pari garantuje zdravlje, a dobro aranžiranje podstiče varenje i bebin razvoj, te obavezno odvojite šargarepu od graška, karfiol od blitve i slično, kako bi se dijete naučilo ukusima i kako bi mu se metabolizam ispravno formirao. Miksanje je dozvoljeno samo u najranijem dobu, kada se sa kašicama tek počinje.

Vaš glavni saveznik: aparati za kuvanje na pari

Iako su svježe voće i povrće primarni dio bebine ishrane u malo kasnijem uzrastu, kada tek počnete sa kašicama, kuvanje na pari bi trebalo da bude primarno kako bi se uništile eventualne štetne bakterije koje se na povrću zadržavaju. Kuvanje na pari ubija sve eventualne nepovoljne sastojke, dok istovremeno čuva hranljivu vrijednost, vitamine i minerale.

Za laku jednostavnu pripremu, aparati za kuvanje na pari biće savršen izbor. Njihove električne varijante podrazumijevaju kuvanje na pari na više nivoa, te ćete biti u prilici da i za sebe i partnera i za bebu odjednom skuvate obroke. Takođe, aparati za kuvanje na pari specijalno su dizajnirani da bi se namirnice za kratko vrijeme pripremale, te za svega nekoliko minuta možete pripremiti jelo za svoje dijete. Ovo je posebno praktično za sve zaposlene mame sa puno obaveza, koje nemaju previše vremena koje bi provodile u kuhinji, kao i za sve kojima nije ugodno kuvanje na pari koju proizvode lonac i šerpe, nakon čega ostaje previše sudova za pranje.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.