Naučite na vrijeme da čitate etikete na proizvodima za vašu bebu

Osigurati pravilan unos hranljivih materija potrebnih za rast i razvoj djece, jedan je od najvažnijih zadataka roditelja. Pokazatelj onoga što unosimo u svoj organizam, nalazi se na deklaraciji svakog prehrambenog proizvoda.

Naučite na vrijeme da čitate etikete na proizvodima za vašu bebu

Deklaracija nam otkriva porijeklo, namjenu i sastav proizvoda. Na deklaraciji razlikujemo spisak sastojaka i hranljivu vrijednost namirnice.

U spisku sastojaka navode se svi sastojci koje se nalaze u namirnici i to redom, od sastojka koga u proizvodu ima najviše, do sastojka koga ima najmanje. Ukoliko je određeni sastojak u spisku boldiran ili je na drugi način istaknut - radi se o sastojku koji je alergen. Ukoliko dijete ima problem sa alergijom na taj sastojak, potrebno je izbjegavati taj proizvod. Takođe u spisku sastojaka se nalaze svi sastojci, pa i aditivi. Deklarišu se navođenjem kategorije i naziva aditiva ili njegovog E broja (emulgator sojin lecitin ili emulgator E 322). Pravilnik o deklarisanju, dozvoljava da se aditiv ne mora označiti E brojem, ali mora kategorijom. Kategorije aditiva su emulgatori, regulatori kisjelosti, stabilizatori i dr. 

Važan podatak je hranljiva vrijednost proizvoda. Ona nam govori koliko je hranljivih materija sadržano u 100 g odnosno 100 ml proizvoda. Sve hranljive materije se navode u gramima, a energetska vrijednost u kJ/kcal. Obavezno je navođenje količine sljedećih hranljivih materija: masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli. Uz ove informacije, tablica može sadržati i podatke o vlaknima, skrobu, poliolima, mononezasićenim masnim kisjelinama, polinezasićenim masnim kisjelinama kao i mineralima i vitaminima.

Roditelji treba da obrate pažnju upravo na tablicu, jer najčešće greške su previsok dnevni unos proteina i ugljenih hidrata, što dovodi do gojaznosti djece. Odgovarajuća količina proteina je 20 g/dan sve do 12 mjeseci, potom 30 g/dan sve do 3. godine, dok je za odraslog čovjeka to 50g/dan iz svih izvora. Na deklaraciji je dobro obratiti pažnju i na količinu šećera, za koju je poželjno da bude što manja, dok količina ugljenih hidrata može biti veća. Takođe, treba provjeriti količinu zasićenih masti i soli, koje takođe treba da budu što manje. Maksimalni unos soli na 100g proizvoda je do 0,5g. Za lakše snalaženje, maksimalni dnevni unos soli iz svih izvora je 5g za odraslu osobu, što odgovara količini od jedne male kašicice.

Najvažniji podatak na deklaraciji je rok upotrebe, kao i uslovi čuvanja proizvoda. Pored toga tu se nalaze i drugi bitni podaci o zemlji porijekla, proizvođaču, lot broju i dr.

 

dr.sc. Danica Zarić

direktor IHIS Nutricionizma, članice IHIS Naučno-Tehnološkog Parka

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.